Meeste tv overleeft nieuwe indeling

In het nieuwe programmaschema van de drie zenders van de Publieke Omroep blijven veel programma's gehandhaafd. Wel verhuizen veel bestaande programma's naar een andere zender of een ander tijdstip.

De nieuwe zenderindeling, die per 1 september in gaat, moet het marktaandeel van de Publiek Omroep vergroten. De verschillende omroepen waren bang dat dit ten koste zou gaan van kwetsbare genres als de documentaire. Er is veel vergaderd voordat de definitieve schema's werden vastgelegd. Door omroepen en programmamakers werd de afgelopen tijd veelvuldig geprotesteerd.

Nederland 1 is bestempeld als een “familienet' met een hoge kijkdichtheid. Daartoe zijn ondermeer Spoorloos, Lingo, Boer zoekt vrouw, muziekprogramma's, medische programma's en het Journaal van zes en acht uur op dit net ingedeeld. De actualiteitenrubriek 2 Vandaag verhuist naar Nederland 1. Er wordt nog gediscussieerd over de vraag of het daar 1 Vandaag gaat heten.

Nederland 1 krijgt een thematische indeling per avond. De dinsdagavond is bijvoorbeeld de “crime night', waarop ondermeer Opsporing verzocht, Opgelicht en De rijdende rechter te zien zijn. Op vrijdagavond zendt de Tros Nederlandse muziek en de TV show uit. Op zaterdagavond staan Paul de Leeuw, Koefnoen, een spelprogramma en Studio Sport geprogrammeerd. Aan het eind van elke werkdag komt op deze zender een praatprogramma van Paul Witteman en Jeroen Pauw.

Nederland 2 geldt in het nieuwe schema als “verdiepend' en “zingevend'. Hier komt tussen de documentaires, praatprogramma's en de actualiteitenrubrieken Netwerk en Nova ook lichtere kost als Man bijt hond, Tussen kunst en kitsch en quizprogramma's.

Nederland 3 moet “vernieuwend' zijn en is vooral op jongeren gericht. De omroep BNN zal er veel uitzendingen verzorgen. Verder staat de soap Onderweg naar morgen geprogrammeerd. Elke werkdag om half acht begint op deze zender De wereld draait door. Ook op Nederland 3 komt een satirisch programma en is het voetbal van de Champions League ondergebracht.