Manager casht 69 mln

Een manager bij het beursgenoteerde navigatiebedrijf Tomtom heeft gisteren ruim 69 miljoen euro verdiend met de verkoop van 2 miljoen aandelen van het bedrijf. Het gaat om één van de hoogste bedragen ooit in Nederland die is verkregen met de verzilvering van aandelen via opties.

De 47-jarige Mark Gretton oefende 2 miljoen opties uit die hij in 2003 had verkregen via Tomtom's optieplan. In datzelfde jaar trad Gretton in dienst bij het bedrijf. Hij is directeur ontwikkeling en lid van de acht leden tellende board of directors, net onder de raad van bestuur. Hij komt bij hetzelfde bedrijf vandaan als Tomtom's topman Harold Goddijn, Psion, waar hij zakcomputers ontwikkelde.

Uit het jaarverslag blijkt dat het in Amsterdam gevestigde Tomtom drie jaar geleden opties uitgaf voor een zeer lage uitoefenprijs. Eind 2005 had bijvoorbeeld bestuurder Alexander Ribbink nog 2 miljoen opties uitstaan met een uitoefenprijs van 0,25 cent. Als hij die vandaag zou uitoefenen, zou dat een koerswinst van ruim 71 miljoen euro opleveren. Ook verkreeg hij in november vorig jaar nog 1,5 miljoen opties met een uitoefenprijs van 3,75 euro.

Ook Gretton kreeg toen nog 1,5 miljoen opties erbij. De koers van het aandeel Tomtom stond vanochtend op 35,88 euro. Het bedrijf is bekend van de Tomtom Go.