“Kijk uit voor de fietsers', zegt Rembrandt bezorgd

Een audiowandeling heeft het jaren goed gedaan als bron van informatie in musea.

Dankzij de mp3-speler kun je nu ook audiowandelingen door de hele stad maken.

Niet iedereen met dopjes in luistert naar muziek. Foto Vincent Dekkers Apple Ipod bezitters, Amsterdam 19 juli 2004 Foto: Vincent Dekkers Dekkers, Vincent

“Ik ben Rembrandt van Rijn, geboren in 1606, gestorven in 1669. Ja, ik ben nu meer dan driehonderd jaar dood, wat me niet belet vandaag met jou op pad te gaan door mijn buurt, door mijn Amsterdam.“

We staan voor het Rembrandthuis, het beginpunt van de audiotour Wandelen met Rembrandt. “Doe je ogen dicht en luister naar de geluiden om je heen.“ Paardengehinnik en hoeven klinken op straatklinkers, terwijl de filmische muziek aanzwelt. Daar sta je dan tussen troepen Japanse toeristen, ogen dicht, mp3-speler in de hand.

Wandelen met Rembrandt is de eerste productie van iAudiowalk, een klein internetbedrijf dat buitenwandelingen aanbiedt, die je via internet tegen betaling kunt downloaden op je mp3-speler. Zoiets als de bekende audiotours in musea. “Maar wel heel wat minder saai“, benadrukt oprichtster Marion Oskamp, zelf verantwoordelijk voor heel wat musea-tours. “Ik vind het fantastisch om te doen, maar de meeste musea waarderen het niet als je gaat experimenteren met hoorspelelementen of fictie.“

Met haar eerste soloproductie is Oskamp dan ook losgaan. Historische feiten en grappige of pikante weetjes worden ons door Rembrandt, gespeeld door acteur Klaas Hofstra, in het oor gefluisterd, dit alles begeleid door muziek. Zeventig minuten lang voert de schilder ons langs alle plekken die voor hem bijzonder waren. De Oude Kerk, waar hij zijn vrouw Saskia trouwde en acht jaar later al begroef. De Waag, waarin vroeger het Theatrum Anatomicum gevestigd was, en hij de anatomische les van dokter Tulp vereeuwigde. En de Schuttersgalerij, waar ooit De Nachtwacht hing.

In Nederland is het concept van iAudiowalk nieuw. Maar of Nederland er helemaal klaar voor is? “Op zich gaat het goed, maar de meeste mensen bestellen de cd, terwijl het idee natuurlijk is dat ze de tour direct gaan downloaden. Jongeren draaien hun hand er niet voor om iets direct van het net op hun iPod te zetten, maar alles wat 45+ is, hikt daar toch tegenaan.“

Een dergelijk project valt of staat met de details, en die zijn buitengewoon minutieus en verfijnd uitgewerkt. Ieder detail klopt, iedere voetstap is geteld. Nooit is Rembrandt al bij de volgende plek, terwijl jij nog verward op je kaartje staat te turen. Dat kaartje, dat je online kunt uitprinten, heb je trouwens geen moment nodig. Al na de eerste paar zinnen heb je het gevoel alsof je in een interactieve film terecht bent gekomen, een vreemd vacuüm tussen de zeventiende en de eenentwintigste eeuw.

“Kijk uit voor auto's en fietsers“, zegt Rembrandt met een bezorgd stemmetje als we de Jodenbreestraat oversteken. Dat dit in het centrum van Amsterdam geen overbodige waarschuwing is, kun je zien als een compliment voor de makers. Soms word je door de anekdotes en de muziek zo meegevoerd, dat je moet oppassen niet geschept te worden door een taxi of een zwabberende MacBike. Niet voor niets staat er in kleine letters onder aan de plattegrond dat de makers niet verantwoordelijk zijn “voor enige verwonding, ongeluk, aanhouding of andere schade die de gebruiker lijdt door iAudiowalk.“

De zeventig minuten durende wandeling kan voor 9,95 euro worden gedownload op www.iaudiowalk.com. Wie liever een cd met plattegrond krijgt thuisgestuurd, kan deze voor 15,40 euro (incl. verzendkosten) bestellen.

    • Leon Varitimos