Israëlische satelliet gelanceerd om Iran te bespioneren

Rotterdam. In Rusland is gisteren een Israëlische satelliet gelanceerd die het Iraanse atoomprogramma moet gaan bespioneren. De Eros B, die radiografisch bestuurd wordt vanuit een basis nabij Tel Aviv, is volgens de Israëlische televisie niet eerder dan over anderhalve dag operationeel. De satelliet zweeft op een hoogte van 480-600 kilometer en is in staat objecten van zeventig centimeter groot te fotograferen. Vorig jaar mislukte een poging om de militaire spionage-satelliet Amos 6 te lanceren. Diens voorganger Amos 5 is nog wel operatief. Gisteren nog zei Irans nucleaire hoofdonderhandelaar Ali Larijani dat het land alle samenwerking met de nucleaire waakhond IAEA zal staken als het Westen sancties tegen Iran afkondigt. De Iraanse Opperste Leider Khamenei verklaarde gisteren tijdens een bezoek in Soedan dat Iran bereid is zijn nucleaire technologie te delen met andere landen.