Huuractie Europees Parlement

Het Europees parlement voelt zich bedrogen door de gemeente Straatsburg. Die blijkt veel meer te verdienen aan het parlement dan tot voor kort bekend was.

Twaalf keer per jaar vergadert het Europees Parlement een dag of vier in Straatsburg. Dat ligt vast in het EU-verdrag. Het gebouw waarin dat gebeurt, wordt gehuurd van de gemeente Straatsburg, voor 10,5 miljoen euro per jaar. Die is niet de eigenaar, dat is het Nederlandse pensioenfonds Erasmus. Het parlement is dus onderhuurder van de gemeente.

Het parlement wil het gebouw kopen van het pensioenfonds, omdat dat op termijn goedkoper is. Een prijs is al overeengekomen: 136 miljoen euro. Maar nu is gebleken dat de gemeente Straatsburg 29 miljoen van de koopsom krijgt. “Dat stond in een plaatselijke krant“, zegt VVD-europarlementariër Jan Mulder, tevens rapporteur gebouwen in de begrotingscommissie. Hij is verbaasd. “Waarom zou iemand gecompenseerd moeten worden voor iets wat hij niet bezit?“ Straatsburg, vindt hij, verdient al genoeg aan het europarlement.

Maar dat is nog niet alles. Straatsburg verdient ook aan het onderverhuren van het parlementsgebouw. De begrotingscommissie heeft gisteren besloten voorlopig geen huur meer te betalen aan de gemeente Straatsburg. Ze wil eerst van de gemeente weten hoeveel die overhoudt aan dat onderverhuren.

Mulder wijst erop dat de vergaderingen in Straatsburg al omstreden zijn. De maandelijkse verhuizing van parlementariërs, medewerkers en vertalers van Brussel naar Frankrijk kost zo'n 200 miljoen euro per jaar. “We stemmen er elk jaar weer over of we daar wel mee moeten doorgaan. Het is steeds een kleine meerderheid die daar voor is.“

Burgemeester Fabienne Keller van Straatsburg liet gisteren in een reactie weten verbaasd te zijn over de ophef. De huurprijs die de gemeente vraagt, is volgens haar “marktconform“.