Hubble jarig: sigaarvormig sterrenstelsel

Hubble jarig: sigaarvormig sterrenstelsel Rotterdam. De zestiende verjaardag van de Hubble-telescoop, deze week, viert de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met het maken van de beste foto ooit van het sigaarvormige sterrenstelsel Messier 82 (M82). Het stelsel, waar we vanaf de aarde dwars op kijken, is recentelijk beroemd geworden door de ontdekking van de snelle geboorte van sterren in het fel verlichte centrum. Astronomen verwachten dat die geboorte-explosie over enkele tientallen miljoenen jaren afgelopen zal zijn. De snelle stervorming uit gas- en stofwolken is tien keer groter dan die in de kern van onze eigen Melkweg. De onregelmatige vorm van het stelsel en de ongewone activiteit in het centrum komt door botsingen en interacties met het naburige stelsel M81, de laatste botsing was slechts 100 tot 50 miljoen jaar geleden. Het stelsel staat 12 miljoen lichtjaar van de aarde en heeft waarschijnlijk een diameter van zo’n 55.000 licht jaar. Foto NASA To celebrate the NASA-ESA Hubble Space Telescopes 16 years of success, NASA and the European Space Agency are releasing this mosaic image of the starburst galaxy, Messier 82 (M82), made in March 2006. It is the sharpest wide-angle view ever obtained of M82, a galaxy remarkable for its webs of shredded clouds and flame-like plumes of glowing hydrogen blasting out from its central regions. Located 12 million light-years away, it is also called the "Cigar Galaxy" because of the elongated elliptical shape produced by the tilt of its starry disk relative to our line of sight. (AP Photo/NASA-ESA) Associated Press