Gorillaz in boeddha-opera

De Britse hiphopband Gorillaz werkt in juli 2007 in de prestigieuze Berliner Staatsoper mee aan de muziektheatervoorstelling Monkey Journey to the West van de Chinese dirigent Chen Shi-Zeng.

Gorillaz is een project van Damon Alburn, zanger van de popgroep Blur, en Jamie Hewlett, tekenaar van de strip Tank Girl. De band Gorillaz verschijnt nauwelijks in het openbaar, ze treedt ook amper op, maar videoclips met animaties van Hewlett zijn populair op de muziekzenders.

Met het aantrekken van Gorillaz hopen chef-dirigent Daniël Barenboim en artistiek leider Peter Mussbach meer jeugd binnen te halen. Ook is de toegangsprijs laag, zeven euro per kaartje. Bij de presentatie zei Barenboim te vrezen dat door het gebrek aan muzikale opvoeding de serieuze muziek zijn plaats in de maatschappij dreigt te verliezen.

Overigens zal Chen Shi-Zeng ook zelf in het boeddhistische stuk over de transformatie van een dier naar een mens zingen.

Jamie Hewlett is in Groot-Brittanië met zijn schepping één van de vier genomineerden voor titel Designer of the Year.