Geweld in Sri Lanka laait op na zelfmoordaanslag

Het Sri-Lankese leger heeft gisteren luchtaanvallen uitgevoerd op bases van de Tamil Tijgers in het noordoosten van het land, als vergelding voor een zelfmoordaanslag op de bevelhebber van de Sri-Lankese landstrijdkrachten. Ook werd een marinehaven bij de stad Trincomalee, onder controle van de Tamil Tijgers, bestookt.

De beschietingen kwamen enkele uren nadat de bevelhebber van de landstrijdkrachten, luitenant-generaal Sarath Fonseka, zwaar gewond was geraakt bij een zelfmoordaanslag op het hoofdkwartier van het Sri-Lankese leger in de hoofdstad Colombo. Daarbij werden negen militairen gedood.

Waarnemers vrezen dat nu een toch al wankel, in 2002 onder Noorse bemiddeling tot stand gekomen staakt-het-vuren geen stand kan houden. Maar een regeringswoordvoerder benadrukte gisteravond dat de militaire vergeldingsactie niet automatisch een terugkeer naar de burgeroorlog betekent. “We trekken ons niet terug uit het staakt-het-vuren of zoiets“, zei hij.

De Tamil Tijgers streven onafhankelijkheid na in noorden en het oosten van Sri Lanka. In de dertig jaar geleden onder leiding van commandant Velupillai Prabakaran begonnen vrijheidsstrijd met het Sri-Lankese regeringsleger vielen tot 2002 naar schatting 60.000 tot 80.000 doden. Sinds het bestand in dat jaar zijn al ongeveer 110 nieuwe doden gevallen.

De zelfmoordactie, in lijn met de gebruiken van de Tamil Tijgers, werd gisteren uitgevoerd door een vrouw die deed alsof ze in verwachting was en die zei zich medisch te willen laten onderzoeken. Vermoedelijk behoorde zij tot de zogeheten “Zwarte Tijgers', de zelfmoordeenheid van de Tamil Tijgers. Zij hebben al een groot aantal zelfmoordacties uitgevoerd, die onder andere het leven kostten aan twee prominenten, de Indiase premier Rajiv Gandhi (1991) en de Sri-Lankese president Ranasinghe Premadasa (1999).

Juist deze week zouden vredesbesprekingen worden gehouden in Genève. Maar de Tijgers kwamen niet uit onvrede over het geweld tegen de Tamils. Gisteren beschuldigde ook Human Rights Watch de regering ervan de Tamils onvoldoende te beschermen. Maar de Tijgers worden ervan verdacht met aanslagen regeringsgeweld uit te lokken. In het verleden doodden de Tijgers ook Tamil-politici en strijders die hun opvattingen niet delen.