Geweld Congo laait op voor verkiezingen

De veiligheidssituatie in het noordoosten van Congo verslechtert in aanloop naar de verkiezingen, die gepland staan voor juni. Het Congolese leger wakkert het geweld aan en ook de opstandige milities worden steeds actiever. Dat zeggen lokale bestuurders van het district Ituri in het noordoosten van Congo.

Het leger is naar de regio gestuurd om de orde te herstellen in Ituri. Daar plunderen en moorden opstandige milities sinds het officiële einde de vijfjarige oorlog in Congo in 2003. Maar nu is het Congolese leger volgens waarnemers een onderdeel geworden van het probleem. Ze moedigen ontwapende strijders aan om zich weer aan te sluiten bij de milities, aldus lokale bestuurders.

De gezamenlijke operaties met de VN-vredesmacht zijn gestaakt nadat Congolese soldaten hebben gemuit. “De ontwapenings- en reïntegratieprogramma's hebben niet gewerkt. De meeste mensen zijn terug de jungle in gegaan“, zegt een VN-medewerker die anoniem wil blijven. Corruptie onder Congolese legerofficieren en mishandelingen door soldaten ondermijnen de operaties eveneens.

Meer dan 16.000 rebellen hebben zich ingeschreven in een aantal ontwapeningsprogramma's, die worden gesteund door de VN. Het doel is om de voormalige strijders een kans te geven om een nieuw leven op te bouwen. Maar Congolese bestuurders en VN-medewerkers zeggen dat steeds meer voormalige rebellen zich weer aansluiten bij de milities. Een bron schat dat er nu 3.000 strijders actief zijn. De milities vechten niet langer op basis van etnische verschillen maar in een losse coalitie, die bekend staat als de Revolutionaire Beweging van Congo.

De opleving van het geweld komt op het moment dat de Veiligheidsraad van de VN zijn goedkeuring heeft gegeven aan het sturen van een troepenmacht van de Europese Unie naar Congo. De militairen moeten de VN-vredesmacht in Congo helpen bij het waarborgen van veiligheid tijdens de Congolese parlements- en presidentsverkiezingen in juni.

In de overeenkomst tussen de EU en de VN staat dat het grootste deel van de 1.450 soldaten gestationeerd zal worden buiten Congo. De troepen zullen alleen het land binnentrekken op verzoek van de VN-missie.

De verwachting is dat zeker tien EU-landen mee zullen doen aan de troepenmacht, waaronder België, Frankrijk, Portugal, Spanje, Zweden en Duitsland. De missie zal geleid worden vanuit de het Duitse hoofdkwartier in Potsdam. Frankrijk zal het commando op de grond voeren. (Reuters)