Eugene Levy

Eugene Levy speelt vaak nerds. Hij is nu te zien in “The Man'.

Foto AFP WESTWOOD, CA - DECEMBER 13: Actor Eugene Levy attends the Los Angeles premiere of "Cheaper By The Dozen 2" at the Mann Village Theatre on December 13, 2005 in Westwood, California. (Photo by Frazer Harrison/Getty Images) *** Local Caption *** Eugene Levy Getty Images/AFP

Eugene Levy speelt meestal gewone mensen, het soort waar er miljoenen van zijn, tenminste, dat denkt hij. Maar was de vader van Jim in American Pie gewoon? Of de advocaat van Queen Latifah in Bringing Down the House? Levy maakt zijn gewone mensen in ieder geval zo bijzonder dat ze om te lachen zijn, en daarom speelt hij opeens een hoofdrol in The Man, een speciaal voor hem geschreven film waarin hij weer een gewone man speelt, ditmaal een vertegenwoordiger in tandartsapparatuur. Levy was altijd al een acteur die een beroep speelt. In 1983 was hij bijvoorbeeld een autoverkoper in National Lampoon's Vacation en in 1984 een bioloog die een zeemeermin wil vangen in Splash. Hij is advocaat, tandarts, verkoper bij Bloomingdale's, en zelfs engel geweest, en in die beroepen altijd in staat om de lachers op zijn hand te krijgen. Levy ziet er met zijn zware wenkbrauwen en dikke brillen uit als een nerd, maar het is alsof zijn personages dat niet weten of zich er in ieder geval niet door uit het veld laten slaan. Misschien is het wel waar dat Levy er zo'n succes mee heeft omdat hij ze serieus neemt. De verkoper uit The Man moet in Detroit hij een toespraak houden op een congres van zijn beroepsgroep, en Levy schreef zelf die toespraak, die in het scenario uit maar drie zinnetjes bestond. “Die toespraak is heel belangrijk voor mijn personage“, beweert de acteur in diverse interviews. Echt. Levy riep zelfs de hulp van zijn tandarts in om hem te schrijven. Levy vindt zichzelf geen komiek maar een komisch acteur, en dat maakt hem geschikter voor film. “Als de kijker zich niet emotioneel betrokken voelt bij een personage, interesseert het niemand meer wat er in de derde akte met hem gebeurt.“

Levy begon zijn carrière in 1970 door koffie en donuts te verzorgen op de set van Ivan Reitmans Foxy Lady, toen het met zijn studie sociologie niet wilde lukken. Zijn debuut maakte hij in 1973 in Reitmans horrorspoof Cannibal Girls. Daarna kwam Levy terecht bij de toneelgroep Second City, en schreef en speelde hij ook in de succesvolle satirische tv-show van die groep, een soort Canadees Saturday Night Live.

Schrijven bleef hij doen voor de drie mockumentary's die hij met Christopher Quest maakte, Waiting for Guffman (1996), Best in Show (2000) en A Mighty Wind (2003), waarin hij respectievelijk als vals zingende tandarts, hondenliefhebber en folkzanger op een reünie is te zien. Levy schrok eerst een beetje van de roem die hij vooral door zijn optreden als Jim's dad in American Pie verwierf. “Een character actor moet niet te bekend zijn. Dat is slecht voor de zaken“, zie hij een paar jaar geleden in een interview. En ook: “Ik vind het leuk om me te verbergen in mijn personages. Ik voel me ongemakkelijk als ik op het scherm te dicht bij mezelf moet komen, zoals een hoofdrolspeler moet doen.“ Toch liet hij toe dat zijn aandeel in de vervolgen op American Pie steeds groter werd, en heeft hij nu top billing naast Samuel L. Jackson in The man. Zijn volgende mockumentary, For Your Consideration, gaat over een acteur die denkt dat hij voor een Oscar genomineerd gaat worden.

    • Bianca Stigter