En toen was er licht (en toen niet meer)

02.jpgHet lijkt een gebbetje, maar het Empire State Building neemt het reuze serieus, de belichting van de toren. Hier de toren op dit moment. De lampen kosten 4,5 miljoen dollar per jaar.

Elke avond opnieuw gaan de lampen aan en houden belangstellenden bij voor welke gebeurtenis een bepaalde kleurencombinatie nu weer gebruikt wordt. Uitgaansgids Time Out en dagblad Metro houden respectievelijk wekelijks en dagelijks bij wat de kleuren worden.

Er zijn 67 verschillende combinaties, flink wat meer betekenissen. Groen staat bijvoorbeeld elk jaar voor St. Patrick’s Day maar de toren had ooit ook die kleur om bij de 75e verjaardag van Popeye stil te staan. Blauw-wit-blauw staat voor de verjaardag van de Argentijnse onafhankelijkheid, maar ook om ‘Americans with disabilities’ (gehandicapten) te eren. En ja, oranje-oranje-wit (van onderaf gezien) is ter ere van Koninginnedag - en voor een ‘Walk to End Domestic Violence’ (na het vieren van de eerste kan het tweede soms een jammerlijk gevolg zijn).

New Yorkers mogen verzoeken indienen, maar vergeet de verjaardag van je moeder maar.

Ruim een jaar na de oplevering, in november 1932, scheen het eerste licht, om aan te geven dat Roosevelt de verkiezingen had gewonnen. In 1976 begon de toren met de wisselde kleurpatronen.

film1.jpgStaan ze altijd aan? Nee. Tijdens de vogeltrek en wanneer werknemers op de hoogste verdiepingen bovengemiddeld veel vogels zien, gaan ze uit. Het licht trekt de dieren aan. En elke avond om twaalf uur exact is het ook uit met de pret. Kijk maar naar dit filmpje.

    • Freek Staps