De Unie werft ruim duizend leden voor digitale vakbond

Rotterdam. Vakbond De Unie heeft, een maand na de introductie, al meer dan duizend leden geworven voor zijn `internetvakbond`. De nieuwe digitale vakbond is ook al betrokken bij een CAO, namelijk Aegon-dochter Spaarbeleg.

De Unie is niet de enige vakbond met een digitale tak. Onlangs kondigde de christelijke vakcentrale CNV een internetlidmaatschap aan voor zijn bonden en vorig jaar al introduceerde de jonge vakbond Alternatief Voor Vakbond (AVV) een digitaal lidmaatschap voor 10 euro per jaar. Die vereniging telt inmiddels 2.000 leden. Maar de gedachte is een andere dan bij De Unie, zegt vice-voorzitter Martin Pikaart van de bond. ”Wij willen dat alle werknemers kunnen meestemmen over de collectieve arbeidsovereenkomst. Daar zijn zij toch aan gebonden, ook als ze geen lid zijn.”

Dat is anders bij De Unie. Alleen leden mogen stemmen. In wezen is de `internetvakbond` een andere naam voor een goedkoop lidmaatschap van De Unie zelf. `Gewone` leden betalen ongeveer 15 euro per maand. Belangrijk verschil met het reguliere lidmaatschap is dat leden van de digitale bond zijn uitgesloten van kostbare zaken als bijvoorbeeld juridische bijstand. Voor een tientje krijg je wel het recht te stemmen over de CAO, en één gratis digitaal advies. Elk volgende consult kost een tientje.

Wat voor soort advies de leden vragen? ”Vooral algemene vragen over bijvoorbeeld vakantiedagen”, zegt Unie-beleidsmedewerker L. Kruze. ”Wij geven eerstelijns advies. Bij een conflict kan het advies zijn om elders juridische bijstand te vragen.”