De trend: het ouderwetse peertje wordt een puntje

2006 Gloeilamp, spaarlamp, TL

Philips sluit een lampenfabriek in Weert. Het wordt donker in ons land. Arbeid vloeit weg naar lagelonenlanden. De productie van de gloeilamp is niet meer rendabel. Sluiting dreigt ook voor de overige lampenfabrieken. Gloort er dan geen licht aan het eind van de tunnel? Wat gebeurt er nu met de gloeilamp, de spaarlamp en TL? Effe dimmen, want Nederland heeft een reputatie hoog te houden met licht. Wij hebben tenslotte de gloeilamp groot gemaakt. Laten we niet bij de lampen gaan neerzitten. Laten we liever geld verdienen met nieuw licht.

Lampen, Gloeilampen; Spaarlampen

2012 LED: rozig, vurig, koel

LED-verlichting is hot! De lichtbron is een puntje. LED's (light emitting diode) hebben grote voordelen. Ze zijn compact, gaan heel lang mee, ze zijn er in allerlei kleuren en geven geen warmte af. Ook zijn LED's bijzonder zuinig met energie. De nieuwste LED's zijn zuiniger dan de oude spaarlampen. Eindelijk kunnen onze designers hun gang gaan en naar hartelust spelen met licht! In alle kleuren van de regenboog. Er komen nieuwe toepassingen voor verlichtingsarmaturen op de markt. Populair is de LED-toepassing in architectuur. Licht wordt geïntegreerd in theater en entertaiment. Of gewoon thuis. Met één druk op de knop regel je de lichtkleur. Hoe is de stemming vandaag: rozig, vurig rood of koel blauw? Je kunt al je sfeertjes voorprogrammeren.

2023 Verlichting als behang

Naast LED-verlichting is er verlichting op basis van polymeren. Deze verlichting is goedkoper en efficiënter dan de vertrouwde LED's. Het materiaal is zo dun als een vel papier. Ideaal als behang: elke dag een ander bloemetje of streepje. Polymeren worden ook toegepast als superplatte beeldschermen voor tv of computer. Zelfs oprolbare schermen zijn nu heel gewoon. Het lichtproducerende materiaal is ook handig in beroepskleding. Politie, brandweer, ambulancepersoneel en wegwerkers dragen dit “lichte' goed. Een nieuwe toepassing: polymeren als coating. Als experiment is een huiskamer ingericht waarin alles is bekleed met polymeren. Er lijkt gewoon daglicht te zijn. Het is een illusie. De ramen zijn beeldschermen op basis van polymeren. Het “raam' biedt zelfs een 3D-beeld van een wereld die er niet is. Geen lamp te bekennen en toch is er licht.

De eeuw van de nieuwe Verlichting is aangebroken.

    • Paul Ostendorf Futuroloog