Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

De bloggende kannibaal

Vorige week werd de 26-jarige schappenvuller Kevin Ray Underwood uit Oklahoma gearresteerd. In zijn koelkast trof de politie het stoffelijk overschot aan van zijn buurmeisje. Het lijk was in stukken gezaagd, volgens de politie was de man van plan geweest het op te eten. Underwood hield een blog bij. Meestal worden blogs na dergelijke gruwelijke voorvallen onmiddellijk verwijderd, maar gisteren was “Strange Things are Afoot at the Circle K' nog altijd voor iedereen te bekijken.

Als je dat blog leest, komt Underwood aanvankelijk nogal gewoontjes over. Een beetje puberaal met zijn 26 jaar. Hij is dol op manga en computerspelletjes. Dan begint hij te somberen over onbereikbare meisjes op zijn werk, wordt apathisch en krijgt suïcidale neigingen. Uiteindelijk gaat hij fantaseren over moord en kannibalisme. Maar toch: als je door zijn blog bladert, doemt geen beeld op van een sadist of psychopaat, maar van een door en door eenzame, depressieve jongen, die hunkert naar aandacht, maar die niet krijgt.

Vorige week berichtte ik hier over de statistieken van Technorati, waaruit bleek dat er elke dag zo'n 50.000 nieuwe blogs bijkomen. Elke dag weer 50.000 mensen erbij die hun zielenroerselen met ons willen delen. Alleen willen die “ons' meestal niet komen. Misschien maakt dat voor de meesten ook niet uit. Aan de andere kant, een blogger zonder bezoekers is als een schrijver zonder lezers, een tv-maker zonder kijkers. Hij bestaat misschien wel, maar ook weer niet.

Underwood had in ieder geval geen publiek. In de vier jaar dat hij zijn blog bijhield, kreeg hij slechts een of twee keer commentaar op een van zijn stukjes. Hier was een schreeuw om aandacht, en eentje die steeds luider werd, maar niemand die hem hoorde. Het ironische van dit alles is dat Underwood, nu hij als “de bloggende kannibaal' bekend staat, enorm populair is geworden. Nu het te laat is, wordt zijn blog door honderdduizenden mensen bezocht en wordt op elk bericht door honderden mensen gereageerd.

Strange Things are Afoot at the Circle K is te vinden via http://futureworldruler. blogspot.com/