Clarke in opspraak na falende uitzetting

De Britse regering heeft verzuimd toe te zien op de uitzetting van honderden veroordeelde buitenlandse misdadigers, nadat ze hun straf in een Britse gevangenis hadden uitgezeten. De gestrafte criminelen konden daardoor ongestoord huns weegs gaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke is door de zaak in grote verlegenheid gebracht. Hij geeft toe dat zijn ministerie ernstig tekort is geschoten. Clarke verklaarde vanmorgen dat hij heeft overwogen af te treden in verband met de affaire. Na overleg met premier Tony Blair heeft hij daarvan afgezien.

De Conservatieve woordvoerder David Davis verklaarde vanmorgen dat de positie van Clarke “in toenemende mate onhoudbaar“ is. De zaak komt op een ongelukkig moment voor de regering. Volgende week worden er gemeenteraadsverkiezingen in Engeland gehouden.

Het gaat in totaal om 1.023 buitenlanders sinds 1999, die na het uitzitten van hun straf in een Britse gevangenis conform de regels hadden moeten worden uitgezet. Onder hen bevinden zich moordenaars en mensen die zich aan zedendelicten tegen kinderen hadden schuldig gemaakt.

De meeste gevallen dateren van voor najaar 2004, toen Clarke minister van Binnnenlandse Zaken werd. Pijnlijk voor Clarke is echter vooral dat er nog eens 288 gedetineerden werden vrijgelaten zonder dat uitzetting volgde, nadat de minister al door zijn ambtenaren was ingelicht over het probleem. Clarke lichtte Blair eind vorig jaar in over de kwestie.

Inmiddels hebben de autoriteiten van 107 ex-gedetineerden vastgesteld waar ze zitten. Van de resterende ruim 900 is dat echter onzeker. De autoriteiten schrijven het gebrek aan toezicht op de uitzettingen deels toe aan de sterke toename van buitenlandse gedetineerden in gevangenissen. Eind februari zaten er 10.265 buitenlanders in Britse cellen, op een totaal van 76.670 gevangenen.