Assad “gehoord' in moordzaak Hariri

Een verhoor mocht het niet heten. Maar gisteren heeft de leider van het VN-onderzoek naar de moord op de Libanese oud-premier Hariri gesproken met de Syrische president Bashar al-Assad. Assad zou Hariri, volgens onder anderen een voormalige vice-president van Syrië, een half jaar voor hij werd vermoord hebben bedreigd. Assad ontkent dat.

Over land, onder zware bewaking en in een konvooi van gepantserde auto's kwam Serge Brammertz gisteren naar de Syrische hoofdstad Damascus. Zes uur later vertrok de Belg weer. Over de inhoud van zijn gesprek met de president Assad is niets bekendgemaakt.

Het was voor het eerst dat de Syrische president vragen beantwoordde van de commissie van de Verenigde Naties die de aanslag op Hariri in opdracht van de Veiligheidsraad onderzoekt.

Op 14 februari vorig jaar kwamen Rafiq Hariri en twintig anderen om bij een zware bomaanslag in Beiroet. Veel Libanezen waren er meteen van overtuigd dat Syrië achter de aanslag zat. Hariri gold als een tegenstander van de overheersende Syrische rol in Libanon.

De moord leidde tot massale betogingen en uiteindelijk tot het vertrek van de Syrische troepen uit Libanon. Volgens een interim-rapport van de onderzoekscommissie van de VN is er bewijs van Syrische betrokkenheid bij de moord. Vier Libanese generaals die een sleutelrol speelden bij de Syrische bezetting van Libanon zijn in verband met de moord op Hariri gearresteerd.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben Syrië met sancties gedreigd als medewerking uit zou blijven. (AP, Reuters).