Akkoord Nedcar met vakbonden

Nedcar en de vakbonden hebben gisteren een voorlopig akkoord bereikt over de toekomst van de autofabriek. Tot 1 april 2007 zullen er waarschijnlijk geen gedwongen ontslagen vallen. De voor donderdag en vrijdag geplande staking lijkt daarmee van de baan.

Volgens FNV-onderhandelaar W. Crins heeft Nedcar “alle eisen“ van de bonden ingewilligd. Tot nu toe stelde Nedcar-eigenaar Mitsubishi sanering als voorwaarde voor onderhandelingen over de toekomst van de autofabriek. De bonden krijgen nu alsnog de kans een grootschalige sanering te voorkomen door met een alternatief toekomstplan te komen.

Vanmiddag leggen FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond het resultaat ter goedkeuring voor aan hun leden. Nedcar toont zich in een persbericht “tevreden“ met de uitkomst, maar wil pas inhoudelijk reageren wanneer de vakbondsleden met het akkoord hebben ingestemd.

Nedcar en de bonden gaan een werkgroep van drie of vier “wijze mannen' instellen die tot het einde van dit jaar op zoek gaat naar een vervanger voor de Smart For-Four van DaimlerChrysler, die waarschijnlijk voor de zomer uit productie wordt genomen. De zekerheid van een nieuw model moet Nedcar-eigenaar Mitsubishi ervan weerhouden 1.000 van de 3.000 banen te schrappen.

De kosten voor het overbruggen van de periode waarin Nedcar eventueel zonder de Smart moet draaien, zouden worden gedekt door het geld dat DaimlerChrysler aan Nedcar verschuldigd is op basis van het onderlinge contract, dat tot 2010 loopt.

Het plan voorziet ook in begeleiding van werknemers die komend jaar weg willen bij Nedcar. Bovendien zal er gewerkt worden aan een vertrekregeling voor ouderen. Als er geen vervanger voor de Smart wordt gevonden, volgt alsnog ontslag voor circa 1.000 personeelsleden.

FNV Bondgenoten toont zich ontstemd over de handelwijze van vakbond De Unie. Deze bond bracht vlak voor het begin van het gesprek tussen Nedcar en FNV en CNV, gisterenmiddag, een verklaring uit dat zij instemde met de ontslagen.