7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Kasteel Spangen

Spartastraat 7-9, Rotterdam Telefoon (010) 238 03 00 keuken open 11.30-22.30, za-zo 13.00-22.30, ma gesloten Internationaal gem. prijs 3-gangen à la carte: 37,50 euro Categorie: Hip & Nieuwkomer

Eet en recenseer zelf mee via www.nrc.nl/iens

Deze nieuwe brasserie heeft een moderne inrichting met warme accenten en bijzondere kunst. Uit de open keuken verschijnen klassiekers als de clubsandwich en Caesar Salad tot coquilles Saint-Jacques en tournedos Rossini. Verder een beknopte maar gebalanceerde wijnkaart met vele wijnen per glas. Complimenten voor de gastheer, want je voelt je hier echt welkom.uitstekend | Een aanrader. Prachtig interieur en met dit servies en bestek voel je je een prinsesje. Alles is mooi opgemaakt en smaakt verrukkelijk. De coquilles met vijftien jaar oude balsamico en eendenborst met citroen-honingsaus waren heerlijk. (23-03-2006, B.J te Dordrecht)

redelijk | Omdat mijn partner een echte Spartaan is, moet je daar een keer gegeten hebben. De carpaccio is niet geweldig en de slibtong zat vol kuit. Al is de bediening vriendelijk, ze hebben het drukker met elkaar dan met de gasten. (15-03-2006, N.v.W. te Schiedam)

Uit: The Da Vince Code
Uit: The Da Vince Code

2 LEZING

Da Vinci Code: Fact or Fiction?

Delft: Speakers, Burgwal 45. Aanvang: 20.15. Lezing: Stan Fleming. Voertaal: Engels. Toegang: gratis

Volgende maand verschijnt de Amerikaanse film The Da Vinci Code van Ron Howard, naar de bestseller van Dan Brown. In zijn boek De Da Vinci Code geeft Brown een alternatieve versie van de geschiedenis van het Christendom en het leven van Jezus. Enkele vragen die vanavond aan de orde komen in de lezing van Dr Fleming: Was Jezus getrouwd met Maria Magdalena? Bestaat de Priorij van Sion echt? Hoe zit het met Opus Dei? Wat is er nu eigenlijk echt te zien op het schilderij “Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci?

3 DEBAT

Islam and Disrupted Childhood

Den Haag: Korzo theater, Prinsestraat 42. Aanvang: 20.30. Voertaal: Engels. Kaarten: 070-3637540 & www.korzo.nl

Vanavond vindt het eerste debat plaats in de serie World Speakers, georganiseerd door Winternachten en het Institute of Social Studies. Centraal staan tradities en de Islam in relatie tot de opvoeding van kinderen in een veranderende of vijandige sociale omgeving. Met onder meer de Palestijnse professor Rema Hammami, Turkse schrijfster en universitair docente Elif Shafak en journaliste en schrijfster Margalith Kleijwegt.

4 LITERAIRE SALON

Franz Kafka

Breda: Kroonsael van Oncle Jean, Ginnekenweg 338. Aanvang: 20.00. Inl: 076-5654108.

Celine Beijer bespreekt de joodse elementen in het werk van Kafka, aan de hand van zijn roman Het proces, dat in 1925 postuum werd uitgegeven. De eerste zin van dit boek is beroemd geworden: Iemand moet Jozef K. belasterd hebben, want zonder dat hij iets kwaads had gedaan, werd hij op een morgen gearresteerd. Volgens sommigen is Franz Kafka een ziener, die in het lot van Jozef K. de moord op zes miljoen joden in de Tweede Wereldoorlog aankondigde.

5 TONEEL

Mephisto

Alkmaar: De Vest. Aanvang: 20.15. (inleiding: 19.15) Inl/res: 072-5127344 & www.theaterdevest.nl

De roman Mephisto, Roman einer Karriere (1937) van Klaus Mann leent zich uitstekend voor toneelbewerking. Het gaat over politiek en kunst met als achtergrond de opkomst van de nazi's in de jaren dertig. Hoofdrolspeler Huub Stapel speelt in de regie van Paul Binnerts een Mephisto die uitblinkt in uitbeelding van de vertwijfeling. Hoewel Binnerts een cerebrale regiestijl heeft à la Brecht acteert Stapel vol emoties.

6 LITERATUUR

Ute Scheub: Das falsche Leben

Rotterdam: Goethe-Institut, Westersingel 9. Aanvang: 20.00. Toegang: gratis. Voertaal: Duits. Inl: 010-2092090 & www.goethe.de

Tijdens een lezing van schrijver Günter Grass staat er een man op en drinkt na een paar warrige woorden een fles cyaankali leeg. Grass beschrijft deze publieke zelfmoord in Dagboek van een slak. De man is de vader van Ute Scheub. De 56-jarige apotheker kon zijn verleden als SS'er niet verkroppen. In Das falsche Leben beschrijft Scheub in een hoogstpersoonlijk relaas de geschiedenis van haar vader. Haar boek verschijnt deze maand als Het valse leven. Op zoek naar mijn vader (vertaling: Hans Hom).

7 FILM

Langer licht

Regie: David Lammers. Met: Raymond Thiry, Dai Carter, Melody Klaver, In: 9 bioscopen.

Lammers speelt zich geheel af in Amsterdam-Noord, waar een vader en een zoon in het reine moeten zien te komen met de gevolgen van een auto-ongeluk. Maar de scènes zonder verhaal bevallen het beste. Lammers is een regisseur die je zijn ogen lijkt te lenen. Je ziet iets omdat hij het gezien heeft en dat zijn vaak gebeurtenissen, die net geen mooi, eng of spannend verhaal opleveren, maar van hem wel waarde krijgen.