7 redenen om thuis te blijven

1 Game

Foto-sudoku

Soms heb je zo'n avond die in totale zinloosheid voorbij mag gaan. Hoe lang is het geleden dat je dan de sudoku uit de zaterdagkrant opzocht, of zelfs die ooit gekregen sudoku-vakantiebundel? Nu speel je foto-sudoku. Op de website van Becky, een travestiet uit King's Lynn, Norfolk, vind je een aantal standaard-sudokugrids die je kunt laten vollopen met foto's in plaats van cijfertjes. Het resultaat ziet eruit als Memory, maar het is een Japanse logische puzzel. De foto's komen van fotodeelsite Flickr (www.flickr.com) en je kunt ze selecteren op thema of op gebruiker. Zo kun je een zonsondergangensudoku maken, een tweetiesudoku of een hamstersudoku. Als je je eigen foto's op Flickr hebt staan, maak je daar natuurlijk een sudoku mee. Zo kun je je ouders de link sturen als je een sudoku hebt gemaakt van hun kleinkinderen. Ze zijn mogelijk de enigen die het geduld opbrengen om die foto's uit elkaar te houden en de puzzel op te lossen - als de foto's veel op elkaar lijken, is deze variant moeilijker dan die met cijfers. Gelukkig kun je onderwijl alle foto's vervangen. (EdB)

2 documentaire

Liever een auto dan een kameel

Ned3., 20.25-21.25u.

In de oude woestijnstad Agadez in Niger wonen veel nomaden. De stad ligt midden in de Sahara op een knooppunt van oude handelsroutes. In deze Franse documentaire, uitgezonden door Dokwerk, wordt een groepje cursisten van rijschool Bazgam gevolgd. Een rijbewijs geeft status en vergroot de kans op een beter leven, maar door gebrek aan geld proberen de cursisten met zo min mogelijk lessen het papiertje te halen.

3 Klussen

In Holland staat een huis

RTL7, 20.30-21.30u.

Het lijkt ideaal: je bent toe aan een nieuwe inrichting, en wat blijkt: de buren ook! Samen geef je je op voor het programma In Holland staat een huis. Onder begeleiding van een stylist verbouw je het huis van de tot dan toe goede buren. Maar pas op. Zal de vriendschap standhouden als blijkt dat je buren van je woonkamer een jungle hebben gemaakt? Of de slaapkamer als iglo hebben ingericht? De reacties zijn niet altijd positief.

4 Voetbal

UEFA Champions League

Ned2., 20.00-23.00u. met voor- en nabeschouwing.

Wie zal de finale van de Champions League bereiken? FC Barcelona of AC Milan? Vorige week eindigde de eerste ontmoeting van de halve eindstrijd in de buitenwijk San Siro van Milaan in een 1-0 overwinning voor de ploeg uit Catalonië. In de 57ste minuut zette Ludovic Giuly Barcelona op voorsprong. Is Barcelona ook deze keer AC Milan de baas door sterk positiespel?

5 Site-seeing

Uitvergrote microben

Via www.giantmicrobes.com, 5,95- 6,95 dollar per stuk

Beestjes in bed? Dat zou wel eens de huismijt kunnen zijn. Of luizen. Of het ebolavirus. Ja, in pluche dan: de verzameling uitvergrote microben zijn verkrijgbaar als knuffelbare bedvullers. Het bedrijf GiantMicrobes verkoopt knuffels van de virussen en bacteriën die het leven zo afwisselend maken: gekkekoeienziekte, de pest maar ook doodgewone griep zijn verkrijgbaar in aaibare vorm. Zo kun je een hele verzameling van besmettelijke diertjes aanleggen. De paarsrode streptokok ziet er met oogjes een stuk liever en wolliger uit dan wanneer dit beestje zich in je pijnlijke keel heeft verstopt. De epidemieveroorzaker het ebolavirus is in een pluchen slangenvorm fijn om je arm te krullen. Leuk om een aaibaar virus cadeau te doen, zoals een knuffelbare kuch voor een zieke vriend. Of als stille hint: de vuilniszak-kleurige pluchen uitvoering van “slechte adem'. (OvD)

6 ding

Lavnav toiletpotlampje

Onder meer te koop via www.mobileplaza.nl, voor 14,50 euro

Wat ze al niet bedenken in gadgetland. Dit lampje voor op je toiletpot is wel erg bizar. Toch is er wel over nagedacht. Het ding is speciaal ontworpen om de eeuwige strijd der seksen die zich afspeelt in het kleinste kamertje van het huis te beslechten. De ruzies over de vraag of mannen die bril na het plassen nu echt weer voor hun vrouwen naar beneden moeten doen is hiermee voorbij. Ook spetters op de bril zijn over. Al ben je nog zo slaapdronken, met dit lampje weet je altijd zeker of de bril nu omhoog of omlaag staat. Je plakt het ding met een plakstrip aan de binnenkant van de deksel van de wc-pot. Met een kleine sensor merkt het lampje dat je de wc binnenkomt. Je hoeft niet meer in het donker te tasten naar een lichtknop voor een verblindend licht, maar ziet meteen een vriendelijk rood (bril omhoog) of groen (bril omlaag) schijnsel. Handig. (JL).

7 Film

French Kiss

RTL 5, 20.30-22.35u. (Lawrence Kasdan, 1995, VS/GB)

De op 19 november 1961 geboren Meg Ryan is gedoemd haar hele leven rollen te spelen in romantische komedies. Wat ze ook probeert, zoals rollen in de actiefilms Courage under Fire of Proof of Life, ze komt niet onder haar imago uit als gewone, wat naïeve vrouw wier leven een wending neemt als ze in aanraking komt met assertieve mannen die haar op sleeptouw nemen. Haar grote doorbraak kwam in 1989, toen ze in een beroemd geworden scène voordeed dat je een orgasme heus wel kunt faken. Haar sterrenstatus werd flink geconsolideerd in het, net als When Harry met Sally, door Nora Ephron geschreven Sleepless in Seattle. Ephron tekende ook voor de Lubitsch-update You've got M@il. In French Kiss speelt ze Kate, die in Parijs probeert haar vriendje te heroveren en aanvankelijk blind is voor de charmes van Fransman Kevin Kline. (AW)

www.beckysweb.co.uk/sudoku/flickrsudoku.asp

    • André Waardenburg
    • Olga van Ditzhuijzen
    • Janna Laeven