2.400 banen geschrapt bij ABN Amro

ABN Amro gaat opnieuw het mes zetten in het personeelsbestand. Wereldwijd zullen 2.400 banen verdwijnen. Dat maakte de bank vanochtend bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De reorganisatie betreft vooral administratieve functies in Nederland, de Verenigde Staten en Brazilië. Bij ABN Amro werken wereldwijd 107.000 mensen.

De sanering is een aanvulling op een in september aangekondigde reorganisatie, waarbij bij de automatiseringsdienst van de bank 3.500 banen verdwenen. Met beide operaties wil de bank tot een jaarlijkse kostenbesparing komen van 900 miljoen euro vanaf 2008. In 2003 was een omvangrijke reorganisatie afgerond dat het personeelsbestand met 7.000 functionarissen had teruggebracht.

In een telefonische toelichting zei R. Teerlink, het verantwoordelijke lid van de raad van bestuur, vanochtend dat er in Nederland 650 banen verdwijnen, in de VS 620 en in Brazilië 500. De overige ontslagen zullen vallen in andere Europese landen en in Azië. Daartegenover staat dat de bank 900 nieuwe banen wil scheppen in India. “We zullen hetzelfde werk gaan doen, met minder mensen“, aldus Teerlink.

ABN Amro boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 1 miljard euro. Dat is 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalwinst was iets lager dan wat analisten hadden verwacht. De totale baten van de bank van ABN Amro liepen bijna 27 procent op tot ruim 5,6 miljard euro.

Voor het eerst is de bijdrage van Antonveneta in de cijfers verwerkt, de Italiaanse bank die vorig jaar na een verbeten strijd werd overgenomen. Uit de presentatie van vanochtend blijkt dat Antonveneta voorlopig vooral aan de baten heeft bijdragen. De baten zouden zonder de Italiaanse bank 400 miljoen euro lager hebben gelegen. De winst in het afgelopen kwartaal is nauwelijks door Antonveneta beïnvloed.

Naar eigen zeggen ligt de bank “op schema“ wat betreft de kostenvoordelen die de Italiaanse overname met zich mee moet brengen: uiteindelijk 160 miljoen euro in 2007.

Over de verwachtingen voor de rest van het 2006 wilde de raad van bestuur zich vanochtend niet uitlaten. De koers van het aandeel ABN Amro daalde in de loop van de ochtend met 2,7 procent tot 24,18 euro