Zelfmoordaanslag Sri Lankese vrouw

Een Sri Lankese vrouw heeft vandaag een zelfmoordaanslag gepleegd bij de auto van de hoogste legergeneraal van het land. Zij liet haar bommen ontploffen toen de auto met luitenant-generaal Sarath Fonseka het militaire hoofdkwartier in de hoofdstad Colombo kwam binnenrijden.

De chauffeur en een andere inzittende kwamen om bij de aanslag. Fonseka werd vanmiddag volgens artsen in het Nationale Ziekenhuis geopereerd aan verwondingen aan zijn buik, en was niet buiten levensgevaar. Tien chirurgen werkten daaraan mee. Behalve Fonseka werden tien gewonde burgers in het ziekenhuis behandeld.

De vrouw had met valse identiteitspapieren en onder het voorwendsel dat zij zwanger was en een medische controle moest ondergaan in het militaire ziekenhuis, toegang gekregen tot het militaire terrein.

Niemand heeft de aanslag opgeëist, maar aangenomen wordt dat die het werk is van de Tamil Tijgers, die al twintig jaar strijden voor een onafhankelijke staat voor Tamils in het noorden en oosten van het eiland. De Tijgers eisen hun aanslagen zelden op.

Sinds begin deze maand is het geweld in Sri Lanka opgelaaid, tot het niveau van voor het in 2002 met de regering overeengekomen staakt-het-vuren. Tot op heden zijn daarbij meer dan honderd doden gevallen. Gisteren is een jonge moeder vermoord in de oostelijke staat Batticaloa. Ook was er een schietpartij tussen het leger en Tijgers die in een gekaapte bus een checkpoint wilden passeren. Hun chauffeur kwam daarbij om.

Gisteren en vandaag zouden de Tijgers vredesbesprekingen voeren met de regering in Genève, onder leiding van Noorse bemiddelaars. Vorige week lieten de Tijgers echter weten zich terug te trekken, uit onvrede met het geweld tegen Tamils, dat het werk zou zijn van het leger of personen die de Tijgers in diskrediet willen brengen. Veel inwoners geloven dat de Tijgers met aanslagen vergeldingsacties van het leger willen uitlokken. Bij besprekingen in Genève in februari waren de regering en de Tijgers overeengekomen het staakt-het-vuren weer in acht te nemen.

Human Rights Watch (HRW) beschuldigde de Singhalese regering er vandaag van de Tamils niet voldoende te beschermen tegen het geweld. Volgens HRW heeft het leger niet ingegrepen bij rellen in Trincomalee twee weken geleden, die volgden op een bomaanslag van waarschijnlijk de Tijgers. (AP, Reuters)