Zeker 22 doden bij aanslag Egypte

Bij drie bomaanslagen die gisteravond vrijwel tegelijkertijd plaatsvonden in de Egyptische badplaats Dahab zijn zeker 22 mensen gedood. Volgens de eerste berichten vielen er veel gewonden. Ooggetuigen meldden gisteravond dat lichaamsdelen op straat lagen.

Een gewonde buitenlandse toerist in de Egyptische badplaats Dahab, waar gisteravond gelijktijdig drie bommen afgingen. Foto Reuters An injured foreign tourist is attended to after explosions shook the Egyptian Red Sea resort of Dahab April 24, 2006. Three apparent bomb blasts ripped through Egypt's Red Sea resort of Dahab on Monday, killing 30 people and wounding more than 100, rescue officials said. REUTERS/Aleksander Rabij
Een gewonde buitenlandse toerist in de Egyptische badplaats Dahab, waar gisteravond gelijktijdig drie bommen afgingen. Foto Reuters An injured foreign tourist is attended to after explosions shook the Egyptian Red Sea resort of Dahab April 24, 2006. Three apparent bomb blasts ripped through Egypt's Red Sea resort of Dahab on Monday, killing 30 people and wounding more than 100, rescue officials said. REUTERS/Aleksander Rabij REUTERS

De explosies, rond kwart over zeven lokale tijd, deden zich volgens de politie voor in het centrum van Dahab, waar veel winkels, restaurants, café's en pensions zijn gevestigd. Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in ieder geval vier buitenlanders onder de doden. De Nederlandse Alarmcentrale EuroCross International had rond elf uur gisteravond nog geen meldingen vanuit Dahab gekregen, maar is begonnen met een inventarisatie van de situatie in de badplaats. Reisbureau TUI meldde dat er dertig Nederlanders met vakantie in Dahab zijn. Onbekend is of zij gewond zijn geraakt.

Dahab was een populaire bestemming voor rugzaktoeristen, maar de afgelopen jaren zijn er ook duurdere hotels gebouwd. Het toeristenoord ligt aan de Golf van Akaba, ongeveer honderd kilometer ten noorden van de badplaats Sharm El-Sheikh in de Sinaï, waar vorig jaar juli bij bomaanslagen meer dan zestig doden vielen. Een jaar eerder, in 2004, kwamen ruim dertig vakantiegangers, de meeste Israëliërs, om bij een bomaanslag in het toeristenoord Taba, ook in de Sinaï, tegen de grens met Israël aan.

Volgens een arts werden gisteravond al ten minste achttien vakantiegangers gedood in of nabij het el-Khaleeg Hotel. Bij het hotel, dat druk bezet was met vakantiegangers, zouden meer dan 150 mensen gewond zijn geraakt. Volgens de arts zijn er ook veel slachtoffers op de twee andere plekken waar aanslagen plaatsvonden, maar hij zei daarover geen bijzonderheden te kunnen geven.

De aanslagen komen een dag nadat de Arabische nieuwszender Al-Jazeera een aan Osama bin Laden toegeschreven geluidsband uitzond waarin ook burgers van westerse landen worden aangeduid als legitieme doelen voor aanslagen, omdat zij regeringen steunen die een kruistocht tegen de islam ondernemen.

Overigens is nog onduidelijk wie achter de reeks aanslagen in Dahab zit.