Winterdepressie te lijf met melatonine

Rotterdam, 25 april. Een lichte dosis van het hormoon melatonine in de avonduren vermindert de ernst van winterdepressie. Volgens Amerikaanse onderzoekers worden de depressieve klachten veroorzaakt door een ontregeling van de de interne biologische klok als gevolg van het later licht worden in de winter. Een klein beetje melatonine op het juiste tijdstip ingenomen kan die klok weer bijstellen, zo schrijven de onderzoekers deze week in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Melatonine wordt tijdens de slaap ook door het lichaam zelf aangemaakt, en is volgens de onderzoekers een `chemisch signaal voor duisternis`. De kleine doses die de proefpersonen kregen vervroegde als het ware de biologische nacht. De dosis was laag genoeg om de deelnemers niet slaperig te maken.