“Wereldbank verwaarloost de malaria'

De Wereldbank houdt zich niet aan zijn financiële toezeggingen voor de bestrijding van malaria. Dit schrijven medische wetenschappers en beleidsmakers vandaag in een fel opiniestuk in The Lancet.

De schrijvers noteren ook dat de Wereldbank onjuiste cijfers over zijn anti-malariaprojecten publiceert, dat er bij de bank steeds minder mankracht voor malaria beschikbaar is en dat de instelling de verkeerde medicijnen financiert. De dertien auteurs zijn deskundigen op het gebied van gezondheidszorg en internationale samenwerking uit de Verenigde Staten, Europa en Afrika.

Zij vinden dat de Wereldbank zijn coördinerende taken op het gebied van malariabestrijding moet opgeven en in plaats daarvan organisaties moet financieren die in de bestrijding van tropische ziektes gespecialiseerd zijn, zoals het Global Fund (voor aids, tbc en malaria) en de Wereldgezondheidsorganisatie. In een antwoord in The Lancet doen vertegenwoordigers van de Wereldbank de aanklachten af als “onzorgvuldigheden en misverstanden“.

Volgens de wetenschappers heeft de Wereldbank in de afgelopen vijf jaar minstens honderdvijftig miljoen minder uitgegeven aan malariabestrijding dan beloofd. In 2000 deed de Wereldbank aan Afrikaanse staatshoofden de toezegging dat de bank drie- tot vijfhonderd miljoen dollar zou uittrekken voor de malariabestrijding in het werelddeel.

In april vorig jaar maakte de Wereldbank echter bekend dat hij de afgelopen vijf jaar wereldwijd honderd tot honderdvijftig miljoen dollar “geoormerkt' malariageld heeft toegewezen. Daarnaast zou een onbekende hoeveelheid niet-geoormerkt geld zijn uitgetrokken. De auteurs vinden het “nog het meest verontrustend“ dat de bank niet weet hoeveel geld er in de malariabestrijding omgaat. Volgens de Wereldbank komt dat omdat de bank veel algemene gezondheidszorg-projecten betaalt.