Weer zware aanslag in Egypte

Tijdbommen eerder dan zelfmoordterroristen zijn gisteren ingezet bij de drievoudige aanslag die in het Egyptische toeristenoord Dahab in de Sinaï aan zeker 23 mensen het leven heeft gekost.

Souvenirs zijn gebroken in een winkel in het Egyptische toeristenoord Dahab, door de klap van een van de bomexplosies van gisteren. (Foto AP) dahab:pagina 5 Broken souvenirs are seen in a shop affected by one of the three bombs which ripped through the busiest area of Egypt's Red Sea resort of Dahab Tuesday, April 25, 2006. Three terrorist bombs hit the Egyptian resort of Dahab at the height of the tourist season on Monday, killing at least 23 people and wounding more than 150 in the third terror strike on a Sinai resort in less than two years. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Souvenirs zijn gebroken in een winkel in het Egyptische toeristenoord Dahab, door de klap van een van de bomexplosies van gisteren. (Foto AP) dahab:pagina 5 Broken souvenirs are seen in a shop affected by one of the three bombs which ripped through the busiest area of Egypt's Red Sea resort of Dahab Tuesday, April 25, 2006. Three terrorist bombs hit the Egyptian resort of Dahab at the height of the tourist season on Monday, killing at least 23 people and wounding more than 150 in the third terror strike on a Sinai resort in less than two years. (AP Photo/Emilio Morenatti) Associated Press

Dat hebben Egyptische veiligheidsfunctionarissen vanochtend gemeld. De gouverneur van de zuidelijke Sinaï sprak gisteren van zelfmoordterrorisme.

Bij de aanslag werden 62 mensen gewond. Onder de doden zouden 20 Egyptenaren zijn en drie buitenlanders, onder wie een Duits jongetje. De aanslag kwam aan het eind van een Egyptische vakantieperiode.

De bommen waren geplaatst langs een drukbezochte promenade met winkels, restaurants en bars. Volgens een van de veiligheidsfunctionarissen bevatten de bommen kruit en spijkers en waren ze met tijdmechanismes uitgerust. verscheidene Egyptische ambtenaren noemden de bommen primitief.

De Egyptische minister van Toerisme, Mohammed Zoheir Garana, zei vandaag tegen de Britse BBC dat het nog veel te vroeg is om de schuldigen achter de aanslag te identificeren. Maar de Egyptische overheidspers speculeerde vandaag volop over mogelijke verbanden tussen de aanslag in Dahab en de voorgaande aanslagen in de Sinaï, in 2004 in Taba (34 doden) en in 2005 in Sharm al-Sheikh (68 doden).

De aanslagen in Taba en Sharm al-Sheikh zijn door de Egyptische autoriteiten toegeschreven aan de moslimextremistische groep Al-Tawheed wal Jihad, die door een Palestijn in El-Arish zou zijn opgericht. Deze Palestijn is zelf volgens de Egyptische pers bij de aanslag op het Hiltonhotel in Taba gedood, kennelijk omdat hij het tijdmechanisme van zijn bom verkeerd had afgesteld.

Volgens de semi-officiële krant krant Al-Ahram hebben drie in verband met de eerdere aanslagen gevangen leiders van deze groep tijdens hun verhoor toegegeven dat ze toeristenzones in het zuiden van de Sinaï wilden treffen. Ook de regeringskrant Al-Jomhuriya schreef dat Tawheed wal Jihad achter de nieuwe aanslag zit.

Tawheed wal Jihad is een van drie groepen die zich voor de eerdere aanslagen verantwoordelijk stelden. Daarbij claimde de groep banden met Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda te hebben. Maar daarvoor zouden geen bewijzen zijn. Twee grote Europese reisorganisaties, TUI en Thomas Cook, hebben besloten hun excursies in de Sinaï op te schorten. Toerisme is de belangrijkste Egyptische bron van buitenlandse valuta. De Sinaï herbergt een kwart van Egyptes hotelbedden. De groei van het toerisme is door de aanslag in Sharm al-Sheikh teruggelopen.

dahab:pagina 5