Vrede, conflict en sms-jes

Bloemen en blaffers. Zaterdagavond. Tivoli in Utrecht is roodpaars uitgelicht. Er hangt een scherm met daarop een 06-nummer waar je sms-jes naar kunt sturen, die vervolgens op dat scherm worden geprojecteerd. Variërend van commentaar op het programma tot gekanker over het evenementenbier. De avond is een onderzoek naar de mechanica van vrede en conflict. Afzenders zijn de sociaal-culturele organisaties Partizan Publik en De Vrede van Utrecht.

Het verhaal van hoofdgast Aqeela Sherrills maakt duidelijk dat “Bloemen en Blaffers' een onjuiste titel is. Vrede en oorlog. Vrede is een proces en vergt permanent onderhoud. Sherrills doet dit als vredestichter sinds 1992 toen hij een wapenstilstand tot stand bracht tussen de bendes de “Bloods' en de “Crips' in Los Angeles. In de laatste twintig jaar zijn daar tienduizend moorden gepleegd door of op bendeleden. Ongeveer net zoveel doden als alle slachtoffers van het Noord-Ierse en Palestijns-Israëlische confict bij elkaar opgeteld.

Als een soort halfbroertje van Oprah Winfrey vertelt hij over zijn leven. Waarom je - zoals ook hij ooit -- bendelid wordt (mishandeling, zelfhaat, surrogaatfamilie). En hoe je een vertrouwensband met bendeleden kunt opbouwen door in gesprek te gaan, persoonlijke verhalen te ontlokken, en niet direct oordelen te vellen. Zijn methode is therapeutisch.

Maar Sherrills wijst erop dat de werkloosheid met 20 procent hoog is en de rol van de politie van Los Angeles omstreden. Belangrijk vindt Sherrills dat mensen hun land uitgaan en zien hoe het er elders op de wereld aan toe gaat. Volgens hem heeft maar 13 procent van de Amerikanen een paspoort, van wie 7 procent het gebruikt!

Sherrills is een niet alleen een communicator maar ook een doener. Wat moet hij gedacht hebben van de zaal waar een derde van de bezoekers door hem heen stond te ouwehoeren? En wat als hij hun onverbloemde en banale sms-jes op de projectie had kunnen lezen? Ik kan er niet aan wennen, dat Hollandse zelfgenoegzame: bloemkolen en blaaskaken.

Algemeen directeur van politiek en cultureel centrum De Balie. Medeoprichter van toneelgezelschap 't Barre Land.

    • Ellen Walraven