Vleugelstippen bij fruitvliegjes tonen hoe evolutie werkt

Rotterdam. Er zijn meer routes om in de evolutie op hetzelfde uit te komen. Dat toonden evolutiebiologen onder leiding van Sean Carroll van de University of Wisconsin aan toen zij de genetische achtergrond van het ontstaan van zwarte vlekjes op de vleugelpunt van fruitvliegjes ontrafelden. De studie laat zien hoe gelijke vormen in de natuur onafhankelijk van elkaar snel kunnen ontstaan. De onderzoekers bekeken de genetische stamboom van 77 verschillende soorten fruitvliegjes en ontdekten dat de vleugelvlekjes minstens twee keer onafhankelijk in de evolutie moeten zijn ontstaan, en in vijf gevallen weer verloren zijn gegaan. Carroll ontdekte dat mutaties in de aan- en uitschakelaar van het zogeheten yellow-gen hiervoor verantwoordelijk waren.