Vaticaan wordt soepeler over gebruik condooms

Het Vaticaan werkt op verzoek van paus Benedictus XVI aan een richtlijn voor condoomgebruik bij met aids besmette personen. Het Vaticaan was tot nog toe altijd tegen condooms omdat het de ontwikkeling van leven frustreert.

“Spoedig zal het Vaticaan een document publiceren over het gebruik van condooms door mensen die aan ernstige ziekten lijden“, zei kardinaal Javier Lozano Barragàn, de minister van Volksgezondheid van het Vaticaan, zondag in de krant la Repubblica. Hij reageerde op een andere kardinaal, Carlo Maria Martini, die in het weekblad L'espresso openingen had geboden in enkele ethische kwesties. Over de condoomkwestie zei Martini, voormalig aartsbisschop van Milaan, dat men “alles moet doen“ om de massasterfte als gevolg van aids te bestrijden. “Het gebruik van condooms kan in bepaalde omstandigheden zeker als “een minder kwaad' worden beschouwd.“

Volgens Martini moeten met aids of hiv besmette gehuwden condooms kunnen gebruiken om hun huwelijkspartner te beschermen.

Barragàn, die de onderzoekscommissie van het Vaticaan leidt, wilde nog niet inhoudelijk reageren op de stellingname van Martini: “Ik doe dat niet om niet vooruit te lopen op de studie van de commissie.“ Maar het lijkt waarschijnlijk dat er een koerswijziging aanstaande is.

Kardinaal Martini bood in L'espresso ook een opening op het gebied van de duizenden embryo's die zijn ingevroren in IVF-klinieken voor reageerbuisbevruchting. Volgens hem mogen ook alleenstaande moeders zo'n embryo laten inplanten, terwijl de kerk adoptie van kinderen normaal alleen toestaat aan een gehuwd stel.

Euthanasie en abortus, zo blijkt uit de interviews, keurt de kerk nog immer categorisch af. Maar ook hier weerklinkt enige compassie. Volgens kardinaal Martini is het mensen tot de dood verleiden onacceptabel, “maar ik zou personen die er in psychisch en fysiek desastreuze omstandigheden om vragen niet willen veroordelen.“

Abortus is onacceptabel, maar, zegt Vaticaan-minister Barragàn, “de kerk verwerpt de zonde en niet de zondaar. De vrouw die kiest voor abortus moet altijd weten dat God een barmhartige vader is“.

    • Bas Mesters