Van Basten: 12 goals van Huntelaar bij WK

Marco van Basten heeft veel vertrouwen in Klaas-Jan Huntelaar. De bondscoach werd gisteren in Noordwijk nu eens niet ondervraagd door journalisten maar door een groep kinderen. Op de vraag hoeveel doelpunten de Ajax-spits bij het WK in Duitsland gaat maken, antwoordde de bondscoach: twaalf. Hilariteit alom, maar de vraagsteller was een aanhouder: “Dus Huntelaar gaat naar het WK“, wilde hij Van Basten een primeur ontlokken. “Ik denk 't wel, hè“, zei de bondscoach die de poging wel wist te waarderen.

Huntelaar hoorde vrijdag dat hij bij de voorlopige selectie van 33 zit. De Ajacied, topscorer van de eredivisie, speelde nog nooit een interland. Van Basten kan hem ook niet testen omdat er voor 15 mei, de dag dat hij zijn definitieve selectie moet indienen, geen oefenduel meer is. Namens SC Heerenveen en Ajax kwam Huntelaar in totaal tot 33 competitiegoals en in de play-offs maakte hij tot nu toe twee doelpunten. Toch was het nog niet zeker of er voor hem een plaats in de WK-selectie was, omdat Van Basten niet al te veel spitsen mee wil nemen.

De kinderen die hun vragen op de bondscoach mochten afvuren waren geselecteerd via een prijsvraag van de KNVB. De meeste gelegenheidsinterviewers maakten het Van Basten minder moeilijk. Of hij kinderen heeft, of ze sporten en wie zijn beste vriend was bij het EK van '88 waren onder meer de vragen. Het antwoord op die laatst vraag zat naast hem, vertelde hij. Assistent John van 't Schip beaamde het. “We deelden toen de kamer.“ (ANP)