Televisie Voorkeur

Eerste aflevering van een achtdelige serie Klootwijk aan Zee waarin journalist Wouter Klootwijk met zijn kotter langs Nederlandse visserhavens vaart op zoek naar vis, verhalen en schaal en schepdieren. Vanavond onder andere over sprot dat de Noren sardine noemen, gerookte visjes uit Monnickendam en de grootste zeedilicatesse die niet uit zee komt maar uit het Ijsselmeer. Ned.3, 21.30-22.00u. Foto Dahl tv
Eerste aflevering van een achtdelige serie Klootwijk aan Zee waarin journalist Wouter Klootwijk met zijn kotter langs Nederlandse visserhavens vaart op zoek naar vis, verhalen en schaal en schepdieren. Vanavond onder andere over sprot dat de Noren sardine noemen, gerookte visjes uit Monnickendam en de grootste zeedilicatesse die niet uit zee komt maar uit het Ijsselmeer. Ned.3, 21.30-22.00u. Foto Dahl tv

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over schrijver Remco Campert (76) en zijn nieuwste boek Het Satijnen Hart, waarin een oudere kunstenaar terugblikt op zijn leven. De vraag rijst natuurlijk hoe autobiografisch zijn nieuwste boek eigenlijk is. Een gesprek over optimisme, oorlog en toekomst. Verder aandacht voor kernenergie, de ramp van twintig jaar geleden in Tsjernobyl en de noodzakelijkheid om de problemen rond kernenergie opnieuw te bediscussiëren. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Steeds meer farmaceutische bedrijven testen hun nieuwe medicijnen op mensen in ontwikkelingslanden. De actualiteitenrubriek onderzocht hoe een Nederlands bedrijf een klinisch onderzoek uitvoerde in India. Alle ethische regels blijken genegeerd te zijn. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Gesprek met de aangehouden en inmiddels vrijgelaten 48-jarige Friese rechter W.W., die geprobeerd zou hebben zijn Oekraïense vriendin om het leven te brengen. Verder een gesprek met columniste Karin Spaink over haar borstkanker en aandacht voor het debat tussen de kandidaat-lijsttrekkers voor de VVD. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Die Reise der Störche: Prinzesschen und der Traum vom Fliegen. Eerste aflevering van een tweeluik, waarin de trek van de witte ooievaar wordt gevolgd door elf landen en drie continenten van Loburg in Sachsen-Anhalt naar Zuid-Afrika. ZDF, 20.15-21.00u.

Rivals Of Jesus. In deze tweede aflevering van een serie aandacht voor een onderzoek naar het Nieuwe Testament en de rivalen van Jezus om te kunnen achterhalen wat iemand een Messias maakt en hoe een religie ontstaat. Vanavond over Apollonius van Tyana, een van de priesters en heelmeesters uit de eerste eeuw die concurreerden met Jezus. Waarom kwamen er zo veel profeten van rond het Middellandse-Zeegebied? National Geographic, 21.00-22.00u.

The lost world of Friese-Greene: Cirencester to Carlisle. Serie waarin de route van filmer Claude Friese-Green begin vorige eeuw door Engeland wordt gevolgd. Van Wales via de Midlands naar Lancashire en het Lake District, met ontmoetingen met nakomelingen van mensen die in Friese-Greens kleurenopnames voorkwamen. BBC2, 22.00-23.00u.

37°: Nicht ohne meine Mutter. Over de zoektocht van geadopteerde kinderen naar hun biologische ouders. ZDF, 22.15-22.45u.

't Zal je maar gebeuren: De baron die Hitler wilde vermoorden. Portret van de 88-jarige Duitse baron Philipp von Boeselager, die in de Tweede Wereldoorlog als jonge Wehrmachtofficier betrokken was bij verschillende aanslagen op Adolf Hitler. Hij was adjudant van een Duitse veldmaarschalk, heeft Hitler daardoor een aantal malen ontmoet en stond klaar om hem eigenhandig dood te schieten. Ook bij de aanslag van 20 juli 1944 speelde hij een belangrijke rol. Het is een verhaal over moed, wanhoop en een diepe geloofsovertuiging. Ned.1, 23.15-0.05u.

Close-up: De betovering van de hoela-hoela meisjes. Herhaling uit vorig jaar van de documentaire over mythe van de sexy hoela-hoela-meisjes op een paradijselijk eiland in de Grote Oceaan. Vanaf het begin van de 19de eeuw ging de filmindustrie van Hollywood gretig aan de haal met het fenomeen. Met opnamen op locatie in Nieuw Zeeland,Tahiti, Amerika, Engeland en Frankrijk en talloze filmfoto's en schilderijen. Ned.2, 23.40-0.30u.

Bewogen leven: Berekende liefde. Over de Assyrische huwelijksuitwisselingvorm badal, een gearrangeerd huwelijk waarbij een broer en zus uit één gezin trouwen met een zus en broer uit een ander gezin. Zo komen ook minder huwbare dochters aan de man. Maar niet elke vrouw wil meewerken aan deze gewoonte. België 2 (Canvas), 0.20-1.20u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gesprek met presentatrice Irene Moors. Verder aandacht voor een nieuw fenomeen: breiende mannen. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gast is ex-correspondent van de NOS in Amerika Charles Groenhuijsen, die een rechtszaak tegen zijn voormalig werkgever met succes heeft gevoerd, maar inmiddels een tweede rechtszaak tegen de NOS overweegt. Verder uitgever Vic van de Reijt met een cd-box vol Duitse muziek en oud-wielrenster Leontien van Moorsel over haar foto's voor het boek MATCH. Ned.3, 19.00-19.50u.

Het elfde uur. Gesprek met CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Maxime Verhagen over o.a. de slechte peilingen voor het CDA en de huidige coalitie als inzet voor de verkiezingen. Verder ervaringsdeskundige Angélique Verstraeten over eetstoornissen en EO-directeur Henk Hagoort over zijn missie zoveel mogelijk mensen in Nederland te bereiken en CC, de gratis krant voor christenen. Ned.1, 21.55-22.40u.

sport

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van returnpartij in de halve finale van de Champions League: Villarreal tegen Arsenal. De analyse is van oud-voetballer Youri Mulder. Ned.2, 20.00-23.00u.