Supporters van NAC vast na duel TOP

Bij rellen na afloop van de degradatiewedstrijd NAC-TOP Oss zijn gisteravond 21 mensen aangehouden. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging en in sommige gevallen van poging tot doodslag.

Vijf agenten en een onbekend aantal relschoppers liepen verwondingen op. Ruim honderd aanhangers van NAC keerden zich na de wedstrijd tegen de politie, waarbij ze stenen en dranghekken naar de mobiele eenheid gooiden. De politie, die honderd agenten had ingezet voor het beladen duel, gebruikte de wapenstok.

De stenengooiers raakten een aantal auto's op het parkeerterrein voor het stadion. Hoeveel wagens zijn beschadigd en hoe groot de omvang van de schade is, is nog niet bekend. Burgemeester P. van der Velden van Breda zei na afloop van de rellen: “Het gedrag van een relatief kleine groep gewelddadige supporters vind ik onacceptabel. Het is betreurenswaardig dat deze groep het verpest voor een grote groep burgers die met goede bedoelingen naar een wedstrijd komt.“

NAC ontliep gisteren in de confrontatie met TOP Oss directe degradatie, maar de eredivisieclub gaf een voorsprong van 2-0 uit handen. Het werd uiteindelijk 2-2 en door dit gelijkspel is een beslissende wedstrijd in Oss noodzakelijk. De wedstrijd eindigde in 0-0.

De winnaar van de derde wedstrijd bereikt de “finale' van deze play-offs. Daarin is FC Volendam of Helmond Sport de tegenstander. Ook zij moeten vrijdag een extra duel spelen. Helmond Sport won gisteren in Volendam met 3-2 en dat was na de nederlaag in eigen huis (0-1) voldoende om het derde duel af te dwingen.

Interim-trainer Karelse had zich een ander debuut bij NAC gewenst. Karelse volgde de zaterdag aan de kant gezette Lok op. Lok begon vrijdag in het eerste duel met TOP zonder ervaren spelers als Zwaanswijk, Slot, Van Gessel en Schollen. De oefenmeester was ontevreden over hun prestaties in de competitie en gaf de voorkeur aan de jongere generatie. Hierdoor verloor Lok volgens de NAC-leiding het vertrouwen van de spelersgroep.

Volgens dagblad BN/De Stem vertrekt ook directeur Theo Mommers op korte termijn bij de club, naar aanleiding van de slechte resultaten. In een reactie ontkende Mommens vanochtend dat hij opstapt. Volgens hem komt het bericht van “mensen die zelf aan de macht wil komen''.

Medekandidaat voor degradatie Willem II won gisteren van FC Zwolle met 6-2. De club betwist nu met De Graafschap, dat door een 4-2 zege VVV uitschakelde, wie volgend jaar in de eredivisie uitkomt.