President Iran op de bres voor vrouw

Voor het eerst sinds 27 jaar mogen Iraanse vrouwen weer voetbalstadions binnen. President Ahmadinejad heeft dat gisteren bekend gemaakt op zijn website (www.president.ir). Hij heeft ook gezegd dat er geen dwang mag worden gebruikt bij het afdwingen van de islamitische kledingvoorschriften.

Ahmadinejad heeft opdracht gegeven om een plan op te stellen om vrouwen in stadions bij belangrijke wedstrijden de beste plekken te geven. “In tegenstelling tot [interne, red.] propaganda, heeft ervaring bewezen dat de massale aanwezigheid van vrouwen en families op publieke plaatsen een sfeer van zedelijkheid creëert“, zo wordt op de site uit zijn decreet geciteerd.

Vrouwen werden sinds de islamitische revolutie van 1979 geweerd uit de stadions. Verscheidene vrouwengroepen in Iran hebben jarenlang geprotesteerd tegen het verbod. Enkele maanden geleden werden er nog vrouwen opgepakt toen die het Azadi-stadion in Teheran wilden betreden.

De Iraanse president viel gisteren ook uit tegen haviken die een nieuwe campagne tegen slecht zittende hoofddoeken eisen. De afgelopen week eisten weduwen van oorlogsmartelaren uit de Iran-Irak oorlog (1980-1988) dat er wordt opgetreden tegen de steeds losser zittende hoofddoeken. Ze zijn ook tegen de lichaamsomsluitende manteaus, mantels, die de voorgeschreven kniehoogte hebben verlaten en soms al op de billen eindigen. “De islamitische hejab [hoofddoek] is de historische keuze van de Iraanse vrouw. Er is geen noodzaak om hen op een confronterende manier aan te moedigen deze te dragen“, zei de president op de staatstelevisie.

Zoals ieder jaar aan het begin van de warme Iraanse zomer had de politie een campagne aangekondigd. Een speciale groep van 100 agenten zou in Teheran - dat 12 miljoen inwoners heeft - gaan controleren op de naleving van de islamitische kledingvoorschriften. Gisteren meldde de politie haastig dat er zou worden afgezien van confrontatie.

Op een persconferentie vroeg Ahmadinejad gisteren “waarom vrouwen in onze maatschappij toch altijd in verband worden gebracht met problemen“, na een vraag over zijn hoofddoeken-opmerking. “Integendeel, waar Iraanse vrouwen aanwezig zijn wordt de atmosfeer beter, ze zijn inventief en ingenieus. Het zijn juist vaak mannen die problemen voor hen maken“, zei hij.

Zijn opmerkingen kunnen volgens velen niet los worden gezien van de toenemende druk op Iran over zijn kernprogramma. Analisten zeggen dat Ahmadinejad binnenslands geen problemen wil nu Iran wordt bedreigd door de Verenigde Staten en Europa. Zijn regering heeft overigens sinds zijn aantreden in augustus 2006 bijna geen algemene, sociale beperkingen opgeworpen. Wel is de censuur verscherpt.