Opnieuw arrestatie in kring Mladic

In Servië is dit weekend opnieuw een voormalig legerofficier aangehouden die ervan verdacht wordt de wegens oorlogsmisdaden gezochte ex-generaal Ratko Mladic te helpen onderduiken. De arrestatie komt kort voor het aflopen van de termijn die de Europese Unie aan het land heeft gesteld. Indien Servië Mladic niet binnen de week uitlevert aan het Joegoslavië-tribunaal komt de verdere samenwerking met de Europese Unie op de helling te staan.

De politie arresteerde afgelopen weekend Ratko Vucetic, een gepensioneerde marinekapitein en een oude schoolvriend van Mladic. De kreupele Vucetic, de man verloor een voet tijdens de oorlog in Bosnië (1992-95), werd gisteren voorgeleid voor een onderzoeksrechter die zijn aanhouding met dertig dagen verlengde. Vucetic is al de vijfde voormalige legerofficier die de afgelopen maanden werd aangehouden op verdenking van steun aan Mladic.

Mladic, oud-bevelhebber van de Bosnische Serviërs, wordt gezocht voor oorlogsmisdaden, begaan tijdens de oorlog in Bosnië. Hij wordt beschuldigd van de moord op 8.000 moslims uit de Bosnische enclave Srebrenica en van het beleg op de Bosnische hoofdstad Sarajevo, waarbij 10.000 burgers gedood werden. Tot aan de val van oud-president Milosevic in 2000 leefde Mladic in Belgrado, daarna dook hij onder.

Kostunica, de premier van Servië, beloofde de Europese Unie dat Mladic voor eind april opgepaktzou worden. Servisch minister Zoran Loncar verklaarde dat het niet ontbrak aan “politieke wil“. De aanhouding is enkel een “technische zaak“, aldus Loncar. (VIP, Reuters, AP, AFP)