'Op school vindt absoluut niemand anders poëzie leuk'

Wie: Lieke Marsman.

Waarom: zij is een van de dertig jongeren die morgen een zelfgeschreven gedicht zullen voorlezen bij een poëziemanifestatie in De Rode Hoed in Amsterdam.

Scholiere Lieke Marsman: “Poëzie is niet de hipste hobby.“ Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Beschrijf eens een ruimte waar je niet wil zijn. Dat was de opdracht die Lieke Marsman (15) kreeg van haar poëziementor Jos van Hest. De vwo-scholiere uit Zaltbommel schreef daarop het gedicht “Globetrotters'. De eerste strofen gaan zo: “Een stofzuiger zuigt het geluid op,/ of overstemt het. De helft van mijn haar/ waait voor mijn ogen. De rest/ ligt al op de grond.// Tussen dit haar ligt een wereldbol,/ perfect rond, met lampje, met Nederland/ aangewezen door mijn vader (nog in badjas).“

Haar zus begreep het gedicht niet zo goed, vertelt Lieke. “Het lijkt misschien niet heel samenhangend. En makkelijk te begrijpen is het ook niet. Mijn klasgenoten vinden het tof voor me dat ik poëzie lees, maar ik ben wel de enige. Absoluut niemand anders is daar in geïnteresseerd.“

Twee jaar geleden, begon ze gedichten te lezen. In de boekenkast van haar ouders - haar vader is leraar Nederlands - ontdekte ze een bundeltje van Judith Herzberg. “Grappige gedichten“, vond ze. Nieuwsgierig geworden stuitte ze op internet op een poëzieforum voor scholieren. Sindsdien leest en schrijft Lieke poëzie. Op haar nachtkastje liggen de nieuwste bundel van Joost Zwagerman en een bloemlezing met gedichten van 21ste-eeuwse dichters.

“Als ik me slecht voel, lees ik nog steeds graag Judith Herzberg. Maar een favoriete dichter heb ik niet. Wat me aanspreekt hangt van mijn gevoel af. Wat ik wel kan zeggen, is dat ik toegankelijke poëzie niet bevredigend genoeg meer vind.“

Ze deed mee aan VERS, een poëzieproject voor jongeren georganiseerd ter gelegenheid van de VSB Poëzieprijs. Zo'n vijftienhonderd jongeren lazen gedichten uit de genomineerde bundels en volgden masterclasses. Lieke Marsman is een van de dertig jongeren die werden uitverkozen om morgen op de slotmanifestatie in De Rode Hoed in Amsterdam een eigen gedicht voor te lezen.

Over de voorleesmiddag maakt ze zich geen zorgen. Ze krijgt nog training. Wat kan haar bovendien gebeuren, met een zaal vol poëzieliefhebbers? Nee, ze vraagt zich eerder af hoe op school zal worden gereageerd. “Poëzie is niet de hipste hobby.“

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens