Niet roken, niet drinken, wel dansen en rauwkost

Rauw eten is al langer een gezondheidstrend.

Nu is er ook een “rauw' feest, inclusief shotjes drank van bittere cacaobonen.

Foto: Dirk-Jan Visser Poeldijk: 15-09-2005 Het bedrijf Eminent is gespecialiseerd in research, productie, verpakken en het verkopen van kleine groente. Hier: de Tomberry tomaten Visser, Dirk-Jan

“Chocolade en een blauwgroen algendrankje zijn onze drugs“, vertelt Keung Man (36), initiatiefnemer van gezonde uitgaansavond Chocolate Club. In meditatiecentrum Mirror Centre in Amsterdam-Oost wordt maandelijks een drank-, rook- en drugsloze avond georganiseerd, compleet met tarotlezingen, dj's en rauw voedsel.

Daar is een markt voor. Het eten van raw food past in een bewustzijns- en gezondheidsrage die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het boek Eating for beauty van David Wolfe zette de trend, en inmiddels eten hele volksstammen definitief of tijdelijk alleen rauw voedsel. “We begonnen met twintig man, vorige maand waren er tweehonderd mensen, over twee jaar is dit echt groot“, denkt Keung. “Zo ging het ook met de Roxy destijds: mensen vonden het maar gek, anders.“

Gek is het inderdaad wel om 's avonds een rookvrije maar bewierookte ruimte binnen te wandelen, een “shot' van rauwe cacao te nemen om vervolgens een goed gesprek te hebben of op de dansvloer uit je dak te gaan. Al dan niet voorafgegaan door een “gourmet' diner van rauw voedsel. Keung: “Ik wil een brug slaan tussen de partyscene en het geitenwollensokkengebeuren.“

Zelf is Keung een ex-partyganger. Jarenlang bezocht hij niet alleen heftige feestjes met alle geestverruimende middelen van dien, maar organiseerde ze ook. Door zijn Healersfeesten heeft hij lange tijd een goedbelegde boterham gegeten. Dat is er nu niet meer bij. “Sinds vijf jaar eet ik alleen nog maar rauw voedsel en voedingssupplementen. Ik hoor vaak dat ik er tien jaar jonger uitzie en heb een tomeloze energie.“

Zijn rauwkost verdient hij als importeur van “supervoeding', hoogwaardige voeding die zo dicht mogelijk bij de natuur staat. De Chocolate Club feesten geeft hij om zo veel mogelijk mensen van zijn levensstijl te laten proeven. De ruimte is steriel, maar wat vrolijke kussens en de zonnige outfits van het (vrijwillige) personeel fleuren de boel op. De gemiddelde leeftijd is hier lager dan verwacht en ook de stoffigheid valt mee. Keung zoent twee frisse dertigers gedag. “Die heb ik zeven jaar niet gezien. Ik ken ze nog uit het oude house-scenetje.“

Boven zitten aan de lange tafels mensen flink te kauwen en te proeven van het rauwe voedsel. Zo ook Diane, een zanglerares die hier al vaker is geweest, maar zich niet volledig aan het rauwe voedselregime heeft overgegeven. “Ik heb kleine kinderen die kaas willen en een man die niet helemaal mee wil doen,“ legt ze uit. “Dat maakt het lastig.“ Ze prikt in een bord vol bontgekleurde groenten. Na het eten wil ze nog even de workshop van Micha Beuger over “zijnsoriëntatie' volgen om inspiratie op te doen. “Daarna ga ik dansen. En dat zonder dat er dronkelappen om me heen lopen te stinken.“

Chocolate Club - “Hip to be healthy and cool to be conscious“ Elke eerste zaterdag van de maand (volgende 6 mei), vanaf 20.00 uur. Mirror Centre, Ter Gouwstraat 3, Amsterdam. Entree: 8 euro.Je kunt nu al reserveren voor het diner (kosten: 35 euro) via 020 627 93 55 of op www.chocolateclub.nl

    • Floor van Praag
    • Famke