'Niemand wil Windows zonder Media Player'

De Europese Commissie heeft twee jaar geleden een fout gemaakt door Microsoft te dwingen een versie van besturingssysteem Windows te verkopen zonder de Windows Media Player, een programma om op de pc filmpjes en muziek af te spelen. Zowel consumenten als kleine softwaremakers zitten niet op een uitgeklede versie van Windows te wachten, zo betoogde 's werelds grootste softwarebedrijf tijdens de omvangrijkste concurrentiezaak van de Europese Unie ooit.

Gisteren begon bij het Europees Hof van Justitie het hoger beroep van Microsoft tegen de Europese Commissie. Het bedrijf maakt bezwaar tegen drie maatregelen die het in 2004 kreeg opgelegd, omdat het misbruik zou maken van zijn dominantie positie op de markt van besturingssystemen zoals Windows. Gisteren en vandaag wordt de eerste maatregel behandeld. De commissie oordeelde in 2004 dat Microsoft concurrerende programma's als Realplayer uit de markt dreigde te drukken, doordat het zijn eigen Media Player gratis met Windows meeleverde. Daarom dwong de commissie het bedrijf een Windowsversie zonder de Media Player op de markt te brengen.

Van deze uitgeklede versie van Windows zijn er welgeteld 1.778 verkocht, vertelde advocaat J. Bellis van Microsoft gisteren, minder dan 0,005 procent van alle verkochte Windows XP besturingssystemen. Bellis suggereerde dat sommige daarvan vooral zijn gekocht als collector's item. Geen enkele computerfabrikant heeft besloten computers te verkopen met de uitgeklede versie. Het bewijs, volgens Microsoft, dat consumenten het gewoon handig vinden dat de Media Player gratis wordt meegeleverd.

De Europese Commissie stelde in zijn weerwoord dat de lage verkoop van de uitgeklede Windows XP juist het bewijs is dat het Microsoft gelukt is een dominante positie op de markt voor mediaspelers te verwerven door het product te bundelen met Windows. Voordat Microsoft dit deed, had Realplayer een groter marktaandeel dan Windows, nu heeft Windows Media Player het grootste deel van de markt in handen.

Na afloop van de zitting zei T. Vinje, advocaat van een medestander van de Commissie, dat je wel kunt concluderen dat de maatregel van de Commissie niet heeft geholpen de concurrentie te vergroten. “Die was te laat en te zwak.“ De reden dat dit deel van de zaak toch van belang is, is volgens hem de toekomstige ontwikkeling bij Microsoft. Bij de opvolger van Windows wil het bedrijf verschillende programma's integreren, zoals beveilingssoftware en zoekmachine MSN. Vinje: “Microsoft wil hier toestemming krijgen om in de toekomst zoveel te bundelen als het wil.“