Nepstraling treft gsm-gevoeligen even hard als gsm

Mensen die zeggen dat ze ziek worden van elektromagnetische straling uit mobiele telefoons, voelen zich in experimentele omstandigheden net zo beroerd als ze aan een nep-signaal werden blootgesteld. Dat schrijven wetenschappers van het King's College in Londen in de British Medical Journal van 15 april.

De 60 gevoelige proefpersonen moesten binnen 20 minuten na blootstelling klachten krijgen. Ze werden geworven via advertenties, en met mailtjes naar mensen die contact hadden gezocht met een ondersteuningsgroep voor elektromagnetisch gevoelige mensen. Deze groepen proberen vaak de bouw van GSM- (of de nieuwere UMTS-) zenders tegen te gaan en helpen mensen om hun huis af te schermen tegen elektromagnetische straling. De onderzoekers recruteerden ook 60 controlepersonen die geen last hebben bij mobiel telefoongebruik.

Gevoelige mensen klagen na blootstelling aan GSM-straling over hoofdpijn, een tintelend of prikkelend gevoel, misselijkheid, vermoeidheid, een warm of brandend gevoel van de huid, of over pijnlijke en droge ogen.

Tijdens de experimenten kregen de proefpersonen 50 minuten lang een hoofdband om met een onderzoeks-GSM-telefoon eraan bevestigd. Die telefoon gaf ofwel het gepulste actieve signaal dat bij een gesprek ontstaat, ofwel alleen de continue draaggolf, ofwel een nepsignaal.

De mensen die zichzelf gevoelig noemen ontwikkelden beduidend meer klachten dan de controlepersonen. Maar van het nepsignaal kregen ze net zoveel hoofdpijn als van het gepulste GSM-signaal. De klachten veroorzaakt door de GSM-draaggolf waren nog ernstiger.

De klachten ontstaan door een nocebo-effect, aldus de onderzoekers. Een nocebo is het tegenovergestelde van een placebo, een nepmedicijn zonder actieve verbinding. Een nocebo is een ziekmaker zonder ziekteverwekker.

Het slechtste wat zo'n gevoelig persoon kan doen is elektromagnetische signalen vermijden, schrijven de Britse psychiaters en psychologen, want dat versterkt het idee dat die straling schadelijk is. Cognitieve gedragstherapie is waarschijnlijk een goede therapie, waarin patiënten moeten worden gestimuleerd om andere verklaringen te zoeken voor hun klachten.