Nederlanders weinig naar EU-ombudsman

BRUSSEL. Nederlanders klagen relatief weinig bij de Europese ombudsman. Vorig jaar dienden zij 103 klachten in, 2,6 procent van het totale aantal klachten dat de ombudsman ontving. Dat is minder dan op grond van het aantal inwoners van Nederland te verwachten is, zo blijkt uit het jaarverslag van de Europese ombudsman. Nederland vertegenwoordigt 3,5 procent van de EU-bevolking. De ombudsman, de Griek Paraskevas Nikiforos Diamandourous, ontving vorig jaar in totaal 3.920 klachten over de diverse Europese instellingen, vijf procent meer dan het jaar daarvoor. De meeste hadden betrekking op de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie. Een kwart ging over gebrek aan openheid. ”De EU-instellingen hebben veel gedaan om hun dienstverlening aan het publiek te verbeteren, maar er moet nog veel worden gedaan om een open, transparant bestuur te creëren dat voor burgers geruststellend is”, zei Diamandourous gisteren.