Naar expert luisteren ze wel

De nieuwbouwcoach kijkt of er geen bouwkundige fouten worden gemaakt.

“Een aannemer praat ook liever met iemand die er verstand van heeft.“

Nieuwbouwcoach Michiel Peeters controleert een bouwplaats in Hoofddorp. Foto Walter Herfst Hoofddorp 10 april 2006 Nieuwbouwcoach Michiel Peters op locatie. Foto: Walter Herfst Herfst, Walter

Bij bouwnummer 33 zijn niet alle gaten in de muur opgevuld met steenwol. Bouwkundige Michiel Peeters maakt er een aantekening van. “Het is niet verplicht“, zegt hij, “maar wel beter qua geluidsisolatie.“ Bij nummer 28 ontbreekt een stuk isolatie. Ook dat wordt genoteerd. Peeters is bezig met de inspectie van een nieuwbouwproject van 23 vrijstaande villa's in Hoofddorp.

Peeters is als freelance “nieuwbouwcoach' van de Vereniging Eigen Huis door de kopersvereniging ingeschakeld voor een controle van het project. Hij kijkt of er geen bouwkundige fouten worden gemaakt. “Kleine dingen, zoals een beschadiging aan een kozijn, noteer ik niet, dat repareert de aannemer wel tijdens de bouw. Het gaat echt om de grotere zaken die in een latere fase veel moeilijker te herstellen zijn, zoals een kapotte afvoer en een scheve vloer.“

Het fenomeen nieuwbouwcoach bestaat nu zo'n anderhalf jaar en werd door de Vereniging Eigen Huis in het leven geroepen omdat bleek dat de communicatie tussen kopers en aannemers vaak stroef verloopt. “Naar een deskundige wordt beter geluisterd“, licht woordvoerder Hans André de la Porte toe. Als de kopers bijvoorbeeld convectorputten willen in plaats van radiatoren, kan de nieuwbouwcoach die wens overbrengen en onderhandelen over de meerprijs. André de la Porte: “Een bouwer verschuilt zich nogal eens achter de stelling dat een aanpassing technisch onmogelijk of heel duur is.“

Rob en Jacqueline, die Michiel Peeters namens de kopersvereniging begeleiden tijdens zijn ronde over de bouwplaats, zijn tot nu toe 100 euro kwijt aan de nieuwbouwcoach. “Daarvoor hebben we in een half jaar al vier keuringen gehad, dat is het geld wel waard“, vinden ze. In het najaar hopen ze bouwnummer 33 te betrekken. Een flinke fout die snel werd gerepareerd dankzij de nieuwbouwcoach was het metselwerk boven de garagedeur. “Daar zat een houten schot in plaats van stenen.“ Een nieuwbouwcoach geeft zekerheid, vinden Rob en Jacqueline. “Als leken kunnen we hier wel komen kijken of het goed gaat, maar dan ontdekken we misschien 10 procent van de fouten die Michiel ziet.“

De nieuwbouwcoach is populair, heeft Peeters ondervonden. Hij begeleidt inmiddels acht nieuwbouwprojecten in de Bollenstreek. Met een coach kan de koper meer pressie uitoefenen, meent hij. “En voor de aannemer is het ook prettiger om te praten met iemand die er verstand van heeft.“ Inmiddels voert de nieuwbouwcoach controles uit bij zo'n 220 nieuwbouwprojecten, van goedkope appartementen tot dure villawijken.

Van alle fouten die bij de oplevering worden genoteerd, kan een groot deel tijdens de bouw voorkomen worden, zegt Peeters, die doorgaans drie- of viermaal een controle uitvoert tijdens de bouw. “Maar er zijn ook kopersverenigingen die me eenmaal per maand willen zien.“ Het is niet zo dat de koper met een coach duizenden euro's bespaart, stelt Peeters, “maar er wordt wel beter werk afgeleverd doordat de bouwer weet dat er op hem gelet wordt. Ik durf te stellen dat het aantal verborgen gebreken kleiner wordt.“ Toch gaat het soms mis. Zo signaleerde hij bij een project in Oegstgeest dat de ramen kleiner waren dan op de bouwtekening. Overleg met de aannemer hielp niet en de jurist van Eigen Huis is in gesprek over een schadevergoeding. Peeters: “Zoiets gebeurt vaker.“

    • Friederike de Raat