Made in China: Hollandse buismeubelen

Gispen, bekend van de stalen meubelen uit de jaren dertig, fuseert met Lensvelt.

Samen zoeken de twee kantoorinrichters expansiein het Verre Oosten.

Voor Lensvelt ontworpen archiefkast van Wiel Arets. Foto Lensvelt tealth archiefkast door architect Wiel Arets ontworpen voor Lensvelt Foto Lensvelt BV Lensvelt

Chinese kantoren vol met de oer-Hollandse buismeubelen van W.H. Gispen. Dat toekomstscenario is mogelijk geworden door de fusie van de kantoorinrichters Gispen International en Lensvelt.

Op een persconferentie in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam, waar op dit moment de wereldberoemde meubels en lampen van de oprichter van de Gispen-fabriek worden tentoongesteld, maakten de twee meubelproducenten gisteren bekend dat ze gaan fuseren.

Gispen, dat anderhalf jaar geleden nog met Ahrend over een overname sprak, koos voor Lensvelt, mede omdat dit in Breda gevestigde bedrijf als enige van de 650 Europese kantoorinrichters de beschikking heeft over een eigen productiefaciliteit in China.

“In onze fabriek in Culemborg kunnen we ons voortaan concentreren op het hoogwaardige maatwerk“, zegt directeur Peter Veer van Gispen. “In Shanghai gaan we tegen veel lagere kosten de arbeidsintensieve producten maken.“ De Chinese productiefaciliteit maakt het ook mogelijk de Aziatische kantoormarkt te bewerken. Gispen-directeur Veer: “De belangstelling voor Dutch design is groot in het oosten. Maar door ons hoge arbeidsloon is het daar nu nog onverkoopbaar.“ Dankzij Chinese maandlonen van gemiddeld honderd euro zal Gispen zich binnenkort kunnen aanpassen aan het lokale prijsniveau.

“Reuze interessant“, aldus Veer. “De Aziatische markt voor kantoormeubelen groeit met 20 procent per jaar.“ Gispen is niet van plan de prijs voor zijn kantoormeubelen in Europa te verlagen. Bang voor import door derden uit China is Veer niet. “Het is onze eigen fabriek. We weten precies aan wie we straks in China onze meubels gaan verkopen.“

Met een verwachte jaaromzet in 2007 van zo'n 100 miljoen euro wordt de nieuwe combinatie na Ahrend de grootste aanbieder van kantoorinrichting in de Benelux. Beide bedrijven gaan verder onder één directie, maar met behoud van de eigen merken en de eigen verkooporganisatie. Op gebied van productie, distributie, ontwikkeling en marketing gaan ze nauw samenwerken. De fusie vindt plaats op basis van een aandelenruil. Bij de Nederlandse vestigingen van de bedrijven vallen geen ontslagen. “We gaan op termijn juist mensen aannemen“, zegt Veer.

De kantoorinrichtingsmarkt is erg versplinterd. In Europa zijn nu nog zeker 650 aanbieders. Marktleider Samas heeft niet meer dan 3 procent van de markt. Veer: “Ik verwacht de komende jaren een sterke concentratie, waarbij hooguit tien tot vijftien grote spelers overblijven.“

Gispen (omzet 60 miljoen euro, 260 werknemers) dateert van 1916 en richt zich vooral op afnemers in de financiële wereld, de dienstensector en de overheid. Stijlicoon van het bedrijf, dat sinds twee jaar weer in Nederlandse handen is, zijn de stalen buismeubelen die in de jaren dertig van de vorige eeuw werden ontworpen door oprichter W.H. Gispen. “Wij zijn goed in meubels met een herkenbare, eenvoudige signatuur: boerendesign, wordt weleens gezegd.“

Het in Breda gevestigde Lensvelt (25 miljoen omzet, 140 werknemers) maakte de laatste jaren naam met kantoormeubilair ontworpen door architecten en kunstenaars. Veer: “Voor Gispen betekent Lensvelt een cultuurinjectie.“

Eigenaar Hans Lensvelt, ook mede-oprichter van het designmeubelmerk Moooi , wordt art director van beide fusiepartners. “Het is niet mijn ambitie om bedrijven te managen“, zegt Lensvelt. “Met respect voor de geschiedenis van Gispen ga ik op zoek naar een ontwerper die op kantoorgebied hetzelfde kan betekenen als wat Antonio Citterio voor B&B Italia heeft gedaan, of Marcel Wanders voor Moooi. Ik ga een vedette op kantoorgebied creëren.“

Zijn vader Toon richtte Lensvelt in 1978 op. Is het nieuw moeilijk om een familiebedrijf deels uit handen te geven? Hans Lensvelt: “Samenwerken is veel leuker. Ik kan me nu focussen op de dingen waar ik goed in ben. Ik verwacht er veel voor terug te krijgen. Samen hebben Lensvelt en Gispen voldoende potentie om wereldwijd actief te worden.“

    • Arjen Ribbens