Lijken van 32 rekruten in Irak gevonden

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren de lijken gevonden van 32 legerrekruten die eerder waren ontvoerd. Een serie van zeven bomaanslagen in de hoofdstad eiste gisteren zeker tien levens.

De dode rekruten, allen afkomstig uit de stad Ramadi, een bolwerk van sunnitische rebellen 115 kilometer ten westen van Bagdad, werden op twee plaatsen gevonden, aldus een woordvoerder van de politie. Vijftien waren verborgen in een vrachtwagen in Abu Ghraib, aan de westelijke rand van Bagdad. Hun lijken toonden sporen van marteling, zoals vaak het geval is bij slachtoffers van dergelijke liquidaties. De anderen werden ontdekt in het district Baghdady.

De zeven autobomaanslagen werden gepleegd in een periode van vijf uur in zes verschillende wijken van Bagdad. Behalve de tien doden vielen er bijna 80 gewonden. Vanochtend werden twee mensen gedood bij een bomaanslag vlakbij een kantoor van de radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr in de shi'itische Bagdadse sloppenwijk Sadr City.

De shi'itische politicus Jawad al-Maliki, die zaterdag opdracht kreeg een coalitiekabinet te vormen, zei gisteren in een vraaggesprek met CNN te gaan werken aan “nationale verzoening op basis van nationale dialoog en gemeenschappelijke belangen“ tussen de verschillende gemeenschappen. Hij beloofde Irak te zuiveren van terrorisme en tegen corruptie te vechten en herhaalde de partijmilities te zullen integreren in leger en politie.

De Amerikaanse krant The Washington Post meldde gisteren dat Amerikaanse en Iraakse militairen in zeker zes gevangenissen in Irak nieuwe bewijzen hebben gevonden van martelpraktijken. Eind november troffen de Amerikanen al 173 gevangenen aan, van wie een deel sporen van marteling vertoonde, in een gevangenis van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De regering beloofde indertijd een onderzoek, maar daarvan is niets meer vernomen.

De Verenigde Naties meldden vrijdag zich zorgen te maken over de ongeveer 30.000 gevangenen in Irak van wie de meesten zonder vorm van proces worden vastgehouden. Het grootste deel van de ruim 15.000 in Iraakse handen zit vast in strijd met de Iraakse wet die bepaalt dat alleen gevangenen van het ministerie van Justitie langer dan 72 uur kunnen worden vastgehouden. De meerderheid is echter in handen van andere ministeries, aldus het hoofd van het VN-mensenrechtenbureau in Bagdad, Gianni Megazzeni. Megazzini maakte zich grote zorgen over de staat van de mensenrechten in Irak waar, zo zei hij, foltering en summiere executies “elke dag voorkomen“. (Reuters, AP, AFP)