Koeler op Koninginnedag

Na het vrij warme weer van gisteren en vandaag gaat de temperatuur in Nederland de komende dagen opnieuw omlaag. Vooral vanaf vrijdag lijkt het een aantal dagen uitgesproken koel te zijn met dan ook een toenemende buienkans.

Zaterdag, op Koninginnedag, stijgt het kwik wellicht niet verder dan tot ongeveer 11 graden. Aan de basis van het koelere weer staat een hogedrukgebied, dat vanaf de Azoren de komende dagen geleidelijk naar een positie ten westen van Ierland trekt. Tussen dit luchtdrukmaximum en lagedrukgebieden boven Scandinavië komt in onze omgeving een noordwestelijke wind te waaien die geleidelijk sterker wordt. En daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor de instroom van koelere lucht.

Vanavond en de komende nacht trekt een wolkenzone vanuit het westen Nederland binnen. Uit de bewolking kan hier en daar wat regen vallen, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. In het oosten is eerst nog een bui mogelijk. Het koelt af tot tussen 7 en 11 graden. Verder kan in de buurt van zee hier en daar mist voorkomen.

Morgen blijft de bewolking lang hangen. In het zuidoosten valt eerst nog wat regen, verder blijft het droog. Vooral in het noordwesten van het land kan 's middags ook de zon zich af en toe laten zien. Bij een zwakke tot matige westelijke wind wordt het 14 tot 17 graden en daarmee doen de temperaturen een stap terug ten opzichte van vandaag.

Na morgen wordt het nog koeler. De kans op een bui neemt daarbij toe.