Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Kijken naar de “groeistreepjes' van de Oranjes

Paleis Soestdijk en de omliggende tuinen worden vanaf dit najaar voor een periode van maximaal drie jaar deels opengesteld voor publiek. Binnen die periode gaat een commissie bepalen wat de definitieve bestemming van het paleis in Baarn gaat worden. Dat heeft minister Dekker (VROM) gisteren bekendgemaakt.

Paleis Soestdijk staat leeg sinds de laatste bewoner, prins Bernhard, in december 2004 overleed. Hij woonde er samen met koningin Juliana, die begin dat jaar stierf. Lang was onduidelijk wat er met het paleis, dat sinds oktober 2005 eigendom is van de Rijksgebouwendienst, zou gebeuren. Burgers en politici kwamen met ideeën als een hotel, een casino en een museum. Er is nog altijd geen beslissing genomen, de huidige oplossing is een tijdelijke. Volgens minister Dekker is de kans minimaal dat er opnieuw Oranjes in het paleis komen te wonen.

Om het paleis voor publiek geschikt te maken worden voor 4,8 miljoen euro aanpassingen aangebracht in en rondom het paleis. Zo worden 230 parkeerplaatsen aangelegd, komt er een winkeltje in de watertoren en een horecagelegenheid in de oranjerie. Dekker: “Alles in het paleis blijft hetzelfde. Het wordt ook geen museum, meer een expositie.“

Bezoekers dienen een rondleiding, die 12,50 euro gaat kosten, online te reserveren. Voor dat bedrag kunnen onder meer de appartementen van koningin Wilhelmina, de Leuvenzaal en de Waterloozaal, een aantal werkkamers, de kluis, de keuken, de wijnkelder en de wapenkelder bezichtigd worden. Al deze vertrekken liggen in het middenstuk en de linkervleugel van het paleis. De rechtervleugel blijft gesloten voor publiek. “Want“, zegt Dekker, “wie de linkervleugel heeft gezien, weet ook wel hoe de rechter eruit ziet.“ “Erg leuk“ zijn volgens minister Dekker de “groeistreepjes' van de Oranjes, die door familieleden met potlood op een muur zijn aangebracht.

Afhankelijk van de vergunningprocedures, is het paleis vanaf het laatste kwartaal van dit jaar toegankelijk. Inwoners van Baarn mogen het eerst naar binnen.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Kijken naar de 'groeistreepjes' van de Oranjes (25 april, pagina 3) staat dat paleis Soestdijk sinds oktober 2005 eigendom is van de Rijksgebouwendienst . Het gebouw is in 2005 overgedragen aan die dienst. Paleis Soestdijk is al sinds 1970 eigendom van de staat en de Rijksgebouwendienst is een staatsinstelling.