In opera “The Turn of the Screw' is het schimmige reëel

De Nationale Reisopera herhaalt met deels vernieuwde cast The Turn of The Screw van Benjamin Britten, een prachtvoorstelling uit 2002 naar de beklemmende novelle van Henry James (1843-1916), waarin de schroef in het Victoriaanse mysterie rond kindermisbruik steeds verder wordt aangedraaid. Regisseur Stephen Langridge heeft zijn enscenering geperfectioneerd. Hij heeft nu ook zijn vader meegebracht, de beroemde tenor Philip Langridge, die hier fenomenaal de rol speelt en zingt van Quint. Hij is een spookverschijning die op duivelse en dodelijke wijze bezit neemt van de jongen Miles.

De enscenering van Stephen Langridge is systematisch; de zestien scènes, gecomponeerd als variaties op een thema, worden in het duistere decor telkens met cijfers aangeduid. Subtiel is dat het mysterie rond kinderlijke onschuld en misdaad - een van de grote thema's van Britten - intact blijft. Er wordt geen poging gedaan tot opheldering of suggestieve duiding van de schimmige gebeurtenissen, waarachter men ongeveer alles kan vermoeden.

Een nieuwe gouvernante voor de weeskinderen Flora en Miles wordt geconfronteerd met de vorige generatie gedienstigen. Die blijken dood maar blijven als spoken de kinderen beheersen. Bij het aandraaien van de schroef van de vertelling wordt het verleden steeds presenter, de realiteit steeds schimmiger en de schimmigheid steeds reëler. Miles, eigenlijk een engeltje, wil wel graag slecht zijn. Maar het liedje Malo waarin hij dat bekent, wordt aan het slot ook gezongen door de gouvernante.

De dubbelzinnigheid ligt ook in de vaak hoge, ijle muziek van Britten, perfect gespeeld door het Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. De vocale cast met uitsluitend hoge stemmen is voortreffelijk met Alison Rae Jones als gouvernante, Nazan Fikret als Flora, Carol Rowlands als Mrs Grose en Janny Zomer als Miss Jessel. De 11-jarige jongenssopraan George Longworth (Miles), die alterneert met William Dutton, speelt en zingt fenomenaal.

Voorstelling: The Turn of The Screw van B. Britten door Nat. Reisopera.Gezien: 22/4 Orpheus Apeldoorn. Herh.: t/m 20/5. Inl.: www.reisopera.nl
    • Kasper Jansen