Huygens

Jacob van Campen, architect van het Stadhuis op de Dam in Amsterdam, kon voortreffelijk schilderen: zie zijn portret van Constantijn Huygens en Suzanna van Baerle, zijn “Sterre'.

Huygens zelf kon ook veel: hij was jurist, staatsman, diplomaat, schrijver, dichter, kenner van de schilderkunst en ontwerper van zijn huis in Den Haag en zijn buiten Hofwijck in Voorburg. Maar Huygens (1596-1687) was ook een muziekliefhebber. Hij had een bibliotheek met veel Franse en Italiaanse muziek, speelde luit en componeerde luitmuziek, psalmen en liederen, die hij in Parijs uitgaf onder de titel Pathodia sacra et profana occupati (“Bewogen geestelijke en wereldlijke gezangen van een drukbezet man').

Een selectie daaruit staat nu op de cd Proba me deus (“Beproef mij, God'), door tenor Harry van Berne, bariton Jasper Schweppe en luitist Willem Mook, omringd door soortgelijk werk van Fransen, Italianen en Engelsen - het internationale niveau van Huygens. De prachtige rijmteksten zijn ook van Huygens, zoals in 't Kan mijn schip niet qualick gaen, over zijn vuur voor zijn sterre.

Kasper Jansen

Proba me Deus: SP CD 0601 Inl.: www.spaarnemuziek.nl
    • Kasper Jansen