Het Westen is leger dan de woestijn

Filmpersonages verdwalen vaak niet voor niets in de woestijn. De zandwoestenij doet dienst als symbool voor het leven, waarin zich een doelloze zoektocht voltrekt. Het is ook nog eens een plek waar de luxe overboord wordt gegooid en de natuur de macht overneemt. Wat er overblijft als al het decorum wegvalt, is te zien in de lang niet vertoonde film Walkabout (1971) van Nicolas Roeg. Hierin overleven een verdwaald meisje en haar broertje in de Australische outback dankzij de hulp van een aboriginaljongen. De twee in schoolkostuum gehulde kinderen hebben alleen een radio bij zich waarop een filosoof af en toe roept dat “wat is, is“. Aan zo'n uitspraak heb je niet zoveel als je op zoek bent naar water, lijkt Roeg te willen zeggen. Maar moet je echt eerst van je basisbehoeften zijn voorzien voordat filosofie om de hoek komt kijken? En liggen “beschaafde' en natuurvolken eigenlijk wel zo ver van elkaar vandaan? Roeg (Don't Look Now) laat zien dat het villen van een kangaroe niet zover af ligt van een slager die koteletjes hakt. Toch velt Roeg uiteindelijk een genadeloos oordeel over de westerse beschaving: die is nog veel leger dan de woestijn.

dvd klassiek Walkabout (1971) Regie: Nicolas Roeg

dvd klassiek

Walkabout (1971) Regie: Nicolas Roeg

    • Mariska Graveland