Heijplaat daalt, Dijkzigt stijgt

Vanaf morgen kunnen inwoners virtueel investeren in Rotterdamse wijken. “Social software haakt in op de imaginaire economieën van games.“

De Rotterdamse wijken Waalhaven en Nesselande doen het nu even minder goed - hun koers is met 3,6 en 3,5 procent gedaald - maar daar staat tegenover dat Heijplaat en Dijkzigt met een stijging van respectievelijk 3,7 en 3,6 procent in de lift zitten. Maar opgelet, want net als op de echte beurs geven in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.

Morgen gaat de Rotterdam Index (RIX) voor iedereen live op internet, voorlopig als proef voor een jaar. Dan kan iedereen, Rotterdammers in het bijzonder, zich op rotterdamindex.nl aanmelden als speler. Je krijgt als startkapitaal 10.000 “rixen' die je kunt investeren in een of meer van de negentig wijken die Rotterdam telt. Door te investeren stuw je een wijk op in de index, door te verkopen trek je de koers naar beneden. “Dit spel is de plek waar je kunt laten zien hoe goed je de ontwikkelingen van de verschillende Rotterdamse wijken inschat“, aldus de inleiding.

RIX is een voorbeeld van wat “social software' heet, zegt Dennis Kaspori (33), architect en oprichter van het bureau The Maze Corporation. Hij heeft het spel ontwikkeld samen met Jeroen Bekkers van software-ontwikkelaar Suite 75. “RIX haakt in op de imaginaire economie van bij jongeren zeer populaire online-spellen“, zegt Kaspori. “We hebben als voorbeeld de zogenaamde “prediction markets' als de Sterrenbeurs van Endemol en de Hollywood Stock Exchange genomen, waarbij je kunt winnen door de mate van succes van een film of een ster te voorspellen.“ Helemaal imaginair zijn de winsten al niet meer: volgens Kaspori hebben succesvolle spelers hun account bij de Hollywood Stock Exchange al op Ebay te gelde gemaakt.

Anders dan op de gewone beurs, waar investeerders hun informatie zelf overal vandaan moeten halen, levert de Rotterdam Index het laatste nieuws over de verschillende wijken er meteen bij. De berichten komen van RTV Rijnmond, het AD/Rotterdams Dagblad, de gemeente en deelgemeenten, wijksites van vrijwilligers en buurtkrantjes. Via een interactieve kaart van de stad kunnen spelers behalve aandelen kopen en verkopen, ook op die berichten stemmen om aan te geven hoe belangrijk het nieuws voor de wijk is; deze stemmen hebben invloed op de koers. Kaspori: “Wat je meet, is het geloof dat mensen hechten aan de invloed van gebeurtenissen en beslissingen op hun eigen leefomgeving.“ Iedere wijk heeft een eigen pagina met geschiedenis, links, een koersgrafiek en een RSS-feed waarmee een speler nieuwsberichten van de RIX-site naar zijn eigen site kan overhevelen. Spelers kunnen doorlopend hun eigen portfolio aan aandelen en hun banksaldo zien. De afgelopen tijd heeft een aantal proefpersonen het spel getest. Op de ranglijst is te zien wie zich al rijk heeft gerixt: ene “Lt. Speedking' is de rijkste speler met 545.158 rixen. Met dat virtuele fortuin kan hij overigens in het echte leven helemaal niets.

De lancering morgen is de bekroning van een ontwikkelingsproces dat drie jaar geleden is begonnen met het idee en een startsubsidie van het Stimuleringsfonds voor de Architectuur. Intussen heeft RIX vijf sponsors, die ieder 10.000 euro geven voor dit eerste jaar: woningbouwcorporaties Com.Wonen en Vestia, projectontwikkelaar Proper-Stok en gemeentereinigingsdienst Roteb. Het huis-aan-huisblad De Havenloods zal iedere week een “beursbericht' van de RIX plaatsen. Programmamanager jongerenhuisvesting Peter van Hemmen bij Vestia: “We verwachten er geen financieel voordeel van. Het gaat ons om de betrokkenheid van mensen bij hun buurt of wijk en het verbeteren van het imago daarvan.“ Wat geen van de betrokkenen begrijpt, is dat noch de gemeentelijke dienst Stedenbouw + Volkshuisvesting noch het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam meedoet.

Het stadse leven op internet is niet anders dan in het echt: de webmaster heeft al een reactie van een speler moeten verwijderen wegens beledigend taalgebruik.

    • Tracy Metz