Getuige tegen Holleeder zegt af

Het verhoor van een anonieme bedreigde getuige in de zaak tegen Willem Holleeder, dat vandaag zou plaatsvinden, is gisteren plotseling afgezegd.

De advocaten van Holleeder en zijn medeverdachten werden daarover 's middags ingelicht, zonder opgaaf van redenen. Een woordvoerder van het landelijk parket van het openbaar ministerie (OM) bevestigt het afgelasten, maar wil er verder niets over kwijt.

De afgelopen twee dagen zijn twee andere anonieme bedreigde getuigen verhoord. Beide mannen hebben een verklaring afgelegd over de vorig jaar doodgeschoten vastgoedhandelaar Cees Houtman, die door Holleeder en de zijnen zou zijn afgeperst.

J.-H. Kuijpers, de advocaat van een van de verdachten, zegt niet onder de indruk te zijn van de getuigenverklaringen. “Gezien het hele circus dat justitie heeft opgezet, had ik iets serieuzers verwacht. De twee gehoorde getuigen hadden zelf weinig gehoord of gezien. Wat ze te melden hadden, hadden ze vooral van horen-zeggen.“ Volgens Kuijpers hebben de twee anonieme getuigen niet zelf om een beschermde status gevraagd, maar had het OM daar op aangedrongen.

De afzegging van de derde anonieme getuige leidde onder de advocaten tot speculaties over zijn identiteit. Daarbij viel de naam van de vorige week doodgeschoten Thomas van der Bijl. De 50-jarige uitbater van een café in Amsterdam zou een bekende van Houtman en Holleeder zijn geweest.

Het (OM) verdenkt Holleeder en de medeverdachten van afpersing, witwaspraktijken en het vormen van een criminele organisatie.