Geen gedoe over geld

Hoe hebben jullie onderling de financiën geregeld?

Ronald Brink. Houten, 24-04-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

“Ons loon gaat direct naar een gezamenlijke rekening. Daar komt maandelijks zo'n 4.600 euro netto op te staan. We betalen dus alles van deze rekening, ook persoonlijke uitgaven. Af en toe boeken we wat over naar onze spaarrekening. Hoeveel daar naartoe gaat, hangt af van het saldo op de betaalrekening. We hebben geen doel voor ons spaargeld, maar we houden wat achter de hand voor onvoorziene dingen en vakanties. We gaan drie keer per jaar op vakantie, waarvan één keer op wintersport. Samen beleggen we ook, in een aandelenfonds. Daarin hebben we twee jaar geleden eenmalig een bedrag ingelegd.“

Hoeveel leveren die beleggingen op?

“Dat wisselt, maar we laten de winst nooit uitkeren. Die blijft op onze beleggingsrekening staan en is bedoeld om te sparen. We willen vermogen opbouwen om wellicht ooit ons huis af te betalen, of om ons pensioen aan te vullen. We gaan er wel vanuit dat dat nodig is, als we uiteindelijk een fatsoenlijk pensioen willen hebben.“

Levert het nooit problemen op, dat jullie alles op één rekening storten?

“Nee, dat gaat eigenlijk heel goed. We hebben voor deze vorm gekozen omdat het ons makkelijk en praktisch leek. Gedoe over geld willen we niet. Alles gebeurt in goed overleg en dat werkt tot nu toe. Rare exorbitante uitgaven doen we eigenlijk niet. Mijn vrouw koopt wel vaker dan ik dingen voor zichzelf, maar mijn uitgaven zijn meestal hoger. Dan schaf ik bijvoorbeeld nieuwe fotoapparatuur aan.“

Ben je tevreden met je salaris?

“Ja. Elk jaar krijg ik, bij goed functioneren, een salarisverhoging, totdat ik het maximum van een schaal bereikt heb. Dan ga ik mogelijk naar de volgende schaal. Naast mijn salaris krijg ik van mijn baas ook een mobiele telefoon met abonnement, worden opleidingen betaald en zit ik in een pensioenregeling. Ik heb het naar mijn zin, dus ik denk dat ik over vijf jaar nog bij dezelfde werkgever zit. Salaris is niet het belangrijkste in mijn werk, maar ik wil wel onbezorgd kunnen leven. Dat geeft een gevoel van vrijheid. Dat ik plezier heb in mijn werk, komt op nummer één, maar salaris staat wat mij betreft op de tweede plek.“

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt