Complete tuin, maar wel op afbetaling

Een blik op het mistroostige groen maakt duidelijk dat, om deze zomer lekker buiten te kunnen zitten, nú wat aan de tuin gedaan moet worden. Het inschakelen van een hovenier helpt, maar de kosten kunnen oplopen. Zeker als er ook een nieuw tuinontwerp moet worden gemaakt. Het afsluiten van een persoonlijke lening of het verhogen van de hypotheek kan een oplossing zijn. Sinds enige tijd is het ook mogelijk een tuin te leasen. Daarbij sluit u een contract met een hovenier voor inrichting en onderhoud van de tuin en betaalt u per maand een vast aflossingsbedrag.

Onderhoud. Of tuinlease aantrekkelijk is, hangt van de voorwaarden van de lening en de wensen voor de tuin af. Hoewel leasen chiquer klinkt dan lenen, is een tuinleaseplan eveneens een krediet. Verschil is dat bij tuinlease in de regel sprake is van meer dan een kale financiering. In plaats van een som geld wordt een complete tuin geleverd, inclusief het onderhoud ervan. De eigenaar spreekt met de hovenier af hoe en hoe vaak de tuin moet worden onderhouden. Gaat het om het onderhouden van de beplanting of moet er ook regelmatig worden gesproeid en geharkt? De kwaliteit van het onderhoud en het ontwerp hangt af van de hovenier die wordt gekozen. Vraag om referenties en fotoboeken. Het voordeel van het afsluiten van een leaseplan ten opzichte van een lening is de aftrekbaarheid van de rente. Kosten die samenhangen met onderhoud of verbetering van onderhoud van huis en tuin zijn (bij koopwoningen) fiscaal aftrekbaar.

Vordering. Velen denken bij lease direct aan de lease-auto. Belangrijk onderscheid is dat het bij de tuin gaat om zogenoemde financiële lease waarbij de tuin en alles wat daarin wordt gezet door de hovenier, eigendom is en blijft van de bewoner. Dit in tegenstelling tot operationele lease van bijvoorbeeld een zakenauto, waarbij de auto eigendom is van de leasemaatschappij. Wie zijn betalingsverplichtingen niet nakomt bij operationele lease, loopt de kans dat zijn auto wordt ingenomen, bij financiële lease blijft de tuin intact maar krijgt de leasemaatschappij wel een vordering in geld op de tuineigenaar.

Verzekeringen. Het blijft net als bij andere leningen zaak om de voorwaarden te vergelijken. Aanbieders zijn verplicht om de effectieve jaarrente te vermelden in de offerte. Bij Gardenlease, de grootste aanbieder die de leaseconstructie via hoveniers aanbiedt, is de rente momenteel 6,9 procent op jaarbasis. Let ook op de looptijd van het krediet: het maandbedrag kan aantrekkelijk ogen, maar als het betekent dat er tien jaar lang moet worden afgelost kan de investering toch aanzienlijk zijn.

Verhuizing. De looptijden van tuinleasecontracten variëren. Wat gebeurt er als u verhuist? Is het dan mogelijk boetevrij af te lossen? Of moet u het contract dan afkopen en zo ja, tegen welk bedrag? Of moeten de nieuwe bewoners het contract overnemen?

Vind een betrouwbare hovenier op www.groenkeur.nl. Voorwaarden van rente-aftrek op www.eigenhuis.nl.

    • Cleo Scheerboom